Livsmedelsverket: Frågor och svar om LCHF

Publicerat fredag, 24 februari 2012

Livsmedelsverket publicerade igår en artikel om LCHF-kost, nedan är citat från en del av huvudpunkterna, läs mer på www.slv.se

Det man vet är att

 • LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.
 • LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.
 • en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.
 1. #1 av EH, 2012-04-03 - 14:46

  Samma gamla propaganda från slv.

  • #2 av abotroll, 2012-05-13 - 15:09

   EH :Samma gamla propaganda från slv.

   är du helt dum i huvudet eller?

 2. #3 av Bosse, 2012-05-13 - 19:04

  Klart vi är abotroll, alla vi som käkar LCHF kan inte tänka eftersom hjärnan inte kan vara utan kolhydrater?!? Själv har jag varit utan kolhydrater sedan feb 2009 så min hjärna slutade fungera då. Ett under att bpkstäverna fortfarande kommer i denna ordning. Men det är säkert benen som skriver!

 3. #4 av Simon, 2012-05-23 - 15:12

  Jag kommer aldrig förstå mig på lchf kost. Enligt alla som lever på det o sprider propagandan så är det naturligt och kan bota sjukdomar. Exakt hur naturligt kan stekt bacon, smör, grädde och kokta ägg vara? Idiotiskt. Och att sjukdomar som diabetes eller fibromyalgi skulle försvinna är ett hån mot alla som lever med såna kroniska sjukdomar!

 4. #5 av Bosse, 2012-05-23 - 21:27

  Simon, min diabetes är ständigt närvarande OM jag skulle äta det jag inte tål. Äter jag enligt LCHF är mitt blodsocker normalt utan att ta tabletter eller insulin. Skulle jag återgå till tallriksmodellen så skulle jag direkt bli supersjuk med sprutor, ökad vikt etc. men det är tydligen bara propaganda!

 5. #6 av Ankhan, 2012-06-16 - 23:43

  Simon, ursäkta mig men är bacon, smör, grädde och ägg onaturlig mat??? Kan det inte bli så mycket mer naturligt? Det har vi människor ätit väldigt länge mig veterligen….. Jag har tex själv psoriasisartit och jag kan tala om för dig att jag har blivit väldigt mycket bättre i min sjukdom (färre och mildare skov) sen jag började äta mer fettrik mat och minskade radikalt på kolhydraterna. Du låter precis som en som fastnat i de gamla dogmerna om att fett är sååååå farligt… fast det har ju liksom visat sig att det inte är det ;o) Om man hänger med lite så har man förstått det.
  Sen sprider inte vi som äter LCHF någon propaganda utan ren information till dem som är öppna för ny vetenskap och nytt tänk.
  LCHF är för övrigt inte egentligen något nytt tänk. Man har vetat i ett par århundraden att lågkolhydratkost är bra för både diabetiker och för viktnedgång (samt för epilepsipatienter). Epilepsi kan “botas” med ketogen kost (som tex LCHF). Så LCHF är på intet sett något nytt. Människor (hör och häpna!) blir faktiskt friskare av LCHF. Det ÄR för bra för att verka sant….

  Abotroll, jag undrar vem som….
  SLV kör med samma gamla propaganda som dom gjort sen tallriksmodellen infördes (då fetman tog fart på allvar). Mättat fett är farligt!!!!! Ändå innehåller tex modersmjölken till största delen mättat fett. Fan, vi förgiftar våra spädbarn!!!! Polisanmäl varenda morsa som ammar sina barn!!! Barnmisshandel!!!
  Hallåååååååå……
  “The brain is a great tool, if you use it”..

 6. #7 av Carola, 2013-02-17 - 14:06

  Får man verkligen skriva vilka lögner som helst i SLV:s namn?
  “LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna” skriver man. Den som vidhåller detta borde skämmas över sin okunskap när det gäller LCHF-kostens påverkan på blodfetterna…Har man inte följt med och tagit reda på att det förhåller sig precis tvärtom? Det goda HDL stiger och triglycerider minskar…

  Cancer livnär sig på socker och genom att äta LCHF-kost minimerar man detta intag ordentligt. Tydligen har SLV fortfarande inte förstått fördelen med detta…suck…men som Bosse skrev min hjärna har nog också slutat att fungera efter 2 år med LCHF-kost och minus 25 kg i vikt och förbättrad hälsa…ja ja det där med hälsan inbillar jag väl mig bara ha ha.

  SLV har förstört mångas liv med sina usla kostråd och förmodligen jobbar där för många gamla tanter och gubbar som vägrar erkänna sina tillkortakommanden. Allt handlar i slutändan om pengar på något sätt och därför fortsätter man att sprida dessa lögner.

 7. #8 av Anna, 2013-03-04 - 21:51

  SLV??? Vad e de för underlig sammansättning av mutade människor?
  Varför blir man tjock. – Pga insulinutsättning i blodet.
  Vad är insulin: – Fettinlagrande hormon.
  Vad utlöser produktionen av insulin: – För hög sockerhalt i blodet.
  Varför sätter kroppen ut insulin: – För att sänka/ta bort giftet som kommit ut i blodet (dvs sockret).

  Å runt, runt, runt jagar sjukvården våra hormoner med mediciner, som vi inte behöver om vi äter korrekt.

  Enligt alla dietister som utbildats under de senaste 30 åren så är det inte tillräckligt med näring å vitaminer i LCHF-kosten. “Bullshit” Du kan LEVA på bara ägg – om du så önskar. De innehåller allt vi behöver UTOM C-vitamin. Ät en lök!

 8. #9 av Anna S, 2013-05-06 - 09:31

  Jag har alltid varit normalviktig och vältränad men också alltid lidit av ett kraftigt sug efter mer mat och socker. Detta har tidvis resulterat i hetsätning, bulimitendenser och träningshets. Sedan en tid äter jag lchf-kost med mycket fisk, ägg, ovanjordgrönsaker och fett samt en del ost, feta mejeriprodukter och kött. Jag skippar socker och stärkelse. Jag har under denna tid varit konstant mätt och lugn, sluppit suget och hetsätandet, samt gått ner till en vikt jag är mycket nöjd med, 62 kg till mina 177 cm. Dessutom märker jag en massa oväntade hälsoefftekter som att mina kraftiga humörsvängningar försvunnit och att jag har friskare hy. Hur kan denna näringsintensiva mat vara farlig? Hur kan dessa hälsoefftekter skada mig? Hur kan det vara bättre med kraftiga blodsockerhöjningar och insulinpåslag? Jag är tacksam mot alla de som orkar förespråka lchf, tex kostdoktorn.se, trots motstånd från alla gamla stofiler, tex på SLV. Med vänlig hälsning, Anna

 9. #10 av Anna S, 2013-05-06 - 09:58

  Följande måste tilläggas.

  Tack SLV för omtanken men verket behöver inte oroa sig för mina toalettvanor, min mage fungerar mycket bra utan fullkorn. Jag har till och med slutat med det bulkmedel (typ naturligt lexermedel) som jag behövde när jag tidigare åt på tok för mycket fullkorn.

  Vakna upp ur kolhydratkoman SLV!

  Med vänlig hälsning, Anna

 10. #11 av Susanna, 2013-06-25 - 17:28

  Jag har typ 1 diabetes. Sedan jag började med LCHF har mitt HbA1c gått ner från ca 70 till 46 (senaste besöket). Mitt blodsocker svänger betydligt mindre så jag har färre insulinkänningar. Dessutom har min njurfunktion, som förut stadigt blev sämre, förbättrats med ca 10 procentenheter. Magen mår perfekt och jag har gått ner i vikt också. Vari ligger faran? Frukt innehåller mest socker och äter jag fet får jag högt blodsocker. Och vilka näringsämnen finns i fibrer? Trodde inte människan kunde förbränna cellulosa.

(publiceras inte)