Är det dumt att skära upp frukten i förväg?

Publicerat onsdag, 25 augusti 2010

Hej!

Min fru och jag äter müsli med frukt varje morgon. För att det ska gå lite snabbare på morgnarna skär vi frukt för flera dagar i taget. Kan det vara dumt att göra så, d.v.s. frukternas näringsämnen försvinner om de ligger uppskurna i en burk i kylskåpet i flera dagar?

Hej!

Det näringsämne som påverkas mest av just uppskärning och längre förvaring i frukt är vitamin C. Vitamin C är ett känsligt ämne som lätt oxiderar vid kontakt med syre.

Vitaminer är skyddat från syret i luften så länge fruktskalet är intakt.

För att förhindra att vitamin C oxideras är det bästa att förvara sin frukt i kylen hel och inte uppskuren. Detta eftersom vitaminet är skyddat från syret i luften så länge som fruktskalet är intakt. Det bästa är alltså att vänta med att skära upp frukten tills precis innan den ska konsumeras.

Om ni inte har tid att skära upp frukten just innan ni lägger upp den på müslin på morgonen finns det fortfarande lite enkla tips jag kan ge er som hjälper till att bevara vitaminet:

– Skär upp frukten i större bitar hellre än mindre för att motverka exponeringen av syre.

– Förvara fruktbitarna i kylen och täck över fruktbehållaren  med tät och väl åtsittande plast.

Det är inte dumt att skära upp frukten i förtid ur en tidssparande aspekt. Jag tycker att det viktigaste i det här fallet är att ni kan avnjuta er frukt på müslin på morgonen, oavsett om den varit uppskuren i ett par dagar eller ej.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)