Överkänslig mot drickyoghurt?

Publicerat måndag, 07 februari 2011

Har en dotter på 9 år som för ca ett år sedan reagerar kraftigt vid intag av just drickyoghurt. Hon spyr rätt ut utan förvarning nästan direkt efter intag. Har kollat upp laktos men det ska inte vara något problem. Men då blir frågan kan det vara något färgämne eller glutamat som hon reagerar på?

Hejsan,

De vanliga svenska drickyoghurtarna innehåller varken glutamat eller färgämnen.

Den typ av överkänslighetsreaktioner man ofta kan se vid intag av stora mängder glutamat (framför allt genom viss asiatisk mat) är svettningar och huvudvärk. Starka färgämnen brukar oftast vara ett problem för barn med eksem. Jag tycker därför inte att det låter så troligt att det är färgämnen eller glutamat som din flicka skulle reagera på. De vanliga svenska drickyoghurtarna innehåller dessutom varken glutamat eller färgämnen.

Om din flicka mår bra i övrigt och inte reagerar på det här sättet av någon annan mat tycker jag att ni helt enkelt bör låta bli att servera just drickyoghurt.

, , , ,

  1. #1 av Lina, 2013-01-06 - 01:05

    Hejsan. Jag är också överkänslig mot just drick yoghurt.. (Har inga övriga matallergier) Magen svullnar upp till en boll o jag får kraftig mag knip.. Vanlig yoggi fungerar däremot hur bra som helst att äta..

(publiceras inte)