Farligt med för mycket kanel?

Publicerat måndag, 15 augusti 2011

Hej! Jag älskar verkligen kanel, och när jag fick reda på att det var nyttigt (bra för blodsockret, fettförbränningen osv) så började jag ösa på ännu mera. Till frukost äter jag ca en tsk kanel i yoghurten, under dagen två koppar grönt te med kanel och sedan lite även i yoghurten som jag äter till kvällsmat. Är det farligt? Läste någonstans att man kunde få problem med njurar eller levern var det kanske… Bör jag minska mitt intag?
Tack!

Hej!

Svenska Livsmedelsverket har ingen restriktion för hur mycket kanel vi får ha på gröten.

Det stämmer att kanel har många hälsobringande effekter (hämning av fria radikaler, sänkning av blodsocker och triglycerider). För mycket kanel i form av höga doser och ett långvarigt högt intag anses däremot vara negativt för hälsan och kunna ge uppkomst till just leverskador. Det är ämnet kumarin i kanelen som anses vara boven i dramat. Den grad av skador som uppkommer varierar dock från individ till individ vid överkonsumtion av kumarin. När man väl minskar på det dagliga intaget av kanel reparerar levern skadorna på egen hand.

Kanel i form av krydda på gröten och i bullar och kakor anses vara ofarligt enligt Svenska Livsmedelsverket och inga specifika övre gränser för ett maxintag har angetts. I Norge däremot anser man att det är lätt att överdosera kanel på framför allt gröt och i téer och därför har de norska myndigheterna angett specifika mängder för hur mycket kanel som befolkningen max bör inta dagligen för att undvika leverskada:

 • Vuxna: 1,4 gram kanel eller max 1,9 dl kanelte.

Eftersom en tesked kanel väger cirka 2,7 gram innebär detta att en vuxen människa max bör inta 1/2 tesked kanel enligt de norska rekommendationerna. Barn bör inta betydligt mindre mängder än så.

Om du väljer att följa Svenska Livsmedelsverkets rekommendationer gällande kanelkonsumtion så finns det alltså inget riktmärke för vad som anses vara en högkonsumtion och det skulle då inte gå att säga om du överkonsumerar kanel eller inte. Går vi däremot på de lite strängare, norska rekommendationerna så har du fått i dig maxintaget av kanel för dagen redan efter frukostgröten.

,

 1. #1 av Åsa Lindberg, 2012-02-06 - 11:41

  Tack för hjälpen! Jag har fått svar på min fråga.

 2. #2 av Fredrik Åström, 2013-12-27 - 05:24

  En halv tesked per dag eller per timme eller per år?

  Längre ner skriver du en kopp per dag.
  En kopp kanel låter mycket.

  Mer information önskas.
  /F

 3. #3 av Maja, 2014-01-01 - 15:26

  Fredrik Åström,

  “max bör inta dagligen för att undvika leverskada:
  •Vuxna: 1,4 gram kanel eller max 1,9 dl kanelte.

  Eftersom en tesked kanel väger cirka 2,7 gram innebär detta att en vuxen människa max bör inta 1/2 tesked kanel”
  I texten används ordet “dagligen” som betyder “per dag”

  “Gällande tekonsumtionen beror det nog lite på vilken typ av te och hur mycket kanel som finns i det, men att minska ditt intag till max en kopp per dag vore nog en god idé oavsett.”
  En kopp te avses givetvis.

 4. #4 av Nina, 2014-01-05 - 12:11

  Jag har en fyraåring som älskar kanel och äter det på gröten både på morgonen och kvällen, i stort sett varje dag. Får barnet välja själv ska gröten täckas helt med ett lager av kanel. Blev väldigt orolig när jag började läsa om detta och att det kan ge leverskador. Vad skulle du ge för rekommendationer till barn? Enligt de norska hänvisningarna var det betydligt mindre än 1/2 tesked om jag förstod texten rätt. Bör vi sluta helt med kanel till barnet eller dra ner eller fortsätta som nu? Svårt med andra frukostalternativ tyvärr!
  Tack på förhand

 5. #5 av Hemligt, 2022-07-03 - 22:12

  Vad händer om man får I sig för mycket kanel/ hur vet man om man fått i sig för mycket kanel?

 6. #6 av Erik Hulander, leg dietist, 2022-08-01 - 12:45

  Hej! Detta inlägg publicerades år 2011 och sedan dess har Livsmedelsverket reviderat och förtydligat sin information. Numera rekommenderas max cirka 1 tesked per dag för vuxna och 1/2 tesked per dag för barn (och än mindre för småbarn).

  Mer detaljerad information finns nu på Livsmedelsverkets hemsida:
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel

(publiceras inte)