Fett från gris, mjölkfritt?

Publicerat onsdag, 13 februari 2013

Hej, jag ska äta mjölkfritt i några veckor för att se om min dotter (som ammas) är mjölkallergiker. Jag undrar nu om jag får äta salami och andra produkter som innehåller fett från gris. Det står ju att man inte får äta animaliskt fett när man ska äta mjölkfritt!
MVH, Emilia

Hej,

Vet inte vad det är för informationsmaterial du fått tag på, men beteckningen “animaliskt fett” i en ingrediensförteckning betyder inte att den innehåller fett från mjölk. Det går bra att använda även produkter med benämningen “fett från gris”. Om en produkt innehåller mjölk har man en skyldighet att ange detta i ingrediensförteckningen på förpackningen. Mjölk kan t ex inte dölja sig i en E-nummerbeteckning.

Det finns bra skriftligt material som brukar delas ut på vårdcentraler och sjukhus. Be gärna din läkare om remiss till dietist så att du får en ordentlig genomgång både av vad du ska undvika – och vad du kan välja istället!

Tänk på att du kan behöva tillskott av kalcium om du ska fortsätta att äta mjölkfritt efter den här testperioden.

, ,

 1. #1 av Tina Kahn, 2013-02-17 - 12:45

  Ett tillägg:
  Det du ska undvika är:
  Mjölk
  Mjölkpulver
  Laktos
  Kasein (mjölkprotein)
  Vassle (mjölkprotein)

  Alla mjölkprodukter inklusive smör och ost. Endast mjölkfritt margarin.

 2. #2 av Lis rise jnsen, 2016-03-16 - 18:34

  Jag är en 80årig kvinna som har benskörhet .jag önskar att jag kunna få lite råd om hur jag bör äta och leva mött liv. Tacksam för svar. Vänlig hälsning.

 3. #3 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-06-05 - 19:06

  Hej Lis! Vid benskörhet behöver man få medicinsk behandling för det. Har man väl utvecklat benskörhet är det inte så mycket man kan göra för att påverka det, det är mediciner som har absolut bäst effekt. Men det är ju inte dumt att göra det lilla man kan som möjligtvis kan vara bra för benhälsan och hälsan i övrigt också. När det gäller kosten är det bra att äta varierat, gärna mjölkprodukter och fet fisk för att få i sig kalcium och D-vitamin. Man bör försöka röra på sig så mycket man kan och orkar, men undvika riskfyllda aktiviteter där man riskerar att falla. Man bör undvika rökning och för mycket salt i maten. För mycket salt i maten drar med sig kalcium ut ur kroppen och kan vara en bidragande orsak till benskörhet. För att undvika för mycket salt i maten är det bra att laga så mycket som möjligt av rena råvaror, för mest salt finns det i hel- och halvfabrikat.

(publiceras inte)