Kan man bli brunare av tomater?

Publicerat måndag, 26 april 2010

Hejsan, jag undrar om tomater till en viss del kan ge samma effekt som morötter, det vill säga att få brunare hudfärg? Har läst att det är antioxidanterna som ger färg, eller är det a-vitamin som bidrar?

Anna

Hej Anna!

Du har helt rätt i att det finns vissa typer av så kallade antioxidanter som kan ge huden färg. Tomater, morötter och många andra grönsaker och frukter innehåller ämnen som kallas för karotenoider. Dessa har antioxidativ funktion, det vill säga de oskadliggör reaktiva syreföreningar (fria radikaler) som hela tiden bildas i ämnesomsättningen och som i för stor mängd kan skada andra molekyler.

Tomatprodukter av olika slag innehåller lykopen

Det finns ett antal olika karotenoider varav de flesta är pigmenterande. Karotenoider kan lagras i människokroppens fettrika vävnader som exempelvis levern och huden.

Morötter innehåller mycket karotenoider av typen betakaroten som har orange färg. Det är därför huden kan få en lite gul-orange ton om man äter stora mängder morötter.

Tomater innehåller betydande mängder av typen lykopen som har röd färg. Ett fåtal fall har visat på att ett mycket stort intag av tomat och tomatprodukter skulle kunna göra huden lite orange-röd men detta fenomen är inte lika väldokumenterat som för betakaroten.
Mig veterligen påverkar inte A-vitamin i rekommenderade mängder hudens färg.

Beta-karoten är en karotenoid som kan omvandlas till A-vitamin i vår kropp. Lykopen omvandlas däremot inte till A-vitamin. Intag av A-vitamin i stora mängder är skadligt men detta gäller inte karotenoider, i alla fall inte från vanliga livsmedel. Effekterna av kosttillskott är mer ifrågasatta ur säkerhetssynpunkt.

Ett högt intag av grönsaker är kopplat till minskad risk för flertalet sjukdomar och karotenoiderna tros kunna utgöra ett skydd mot bland annat solskador i ögon och hud. Så oavsett om man blir brunare eller inte så blir man troligen friskare!

, , , , , , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)