Kosttillskott till bebis som inte äter mjölk- och glutenprodukter?

Print Friendly, PDF & Email
Publicerat fredag, 21 januari 2011

Hej !
Jag undrar vilka kosttillskott (om några) man bör äta när man inte äter gluten samt mjölkprodukter ? Vi har i vår familj valt utesluta detta i vår kost. Är det ok att ge mjölk och glutenfri välling till en 8 – månaders bebis?? När barnet blir äldre kommer det då behövas kalcium tillskott, eller räcker det med att hon får annan kalciumrik kost?

Hej

Man brukar avråda från att utesluta viktiga baslivsmedel, som t ex sädesslag och mjölk, ur det lilla barnets kost utan ordination från läkare och/eller dietist.

Näringsmässigt är den gluten- och mjölkfria vällingen ganska lik vanlig välling.

Ja, ditt barn behöver tillskott av kalcium efter avslutad amning, antingen genom användning av berikade produkter eller genom kalciumtillskott, i övrigt behövs troligen inga tillskott. För mer information ber jag dig ta kontakt med dietist som kan utvärdera ditt barns kost mer detaljerat.

 

, , , ,

 1. Profilbild

  #1 av samma sits, 2013-10-14 - 12:59

  Hej! Vi har också valt att utesluta dessa två baslivsmedel trots att vi ej har någon allergi/intolerans. Jag tycker inte att man behöver ge kosttillskott kalcium om man skaffar sig kunskap om vilka andra kalciumrika livsmedel man kan satsa på. Broccoli och gröna bladgrönsaker innehåller kalcium och dessa mixar vi ner till en sk. Grön smoothie tillsammans med frukt/bär då får man enkelt i sig stora mängder av dessa grönsaker. Vill även tipsa om chiafrön som också innehåller mycket kalcium. (De flesta andra nötter och frön innehåller också en del men chia är de jag tycker man kan satsa mest på då dessa innehåller massor av annat också) Och så kan ni ge ett glas berikad risdryck/annan dryck ibland om man vill vara på den säkra sidan men har man en i övrigt grönsaksrik varierad kost så ser jag ingen risk för kalciumunderskott! (Trött på att alla säger att dessa näringsupptagnings-hämmande livsmedel inte bör uteslutas. Människan föddes inte i kohagen och behöver inte dricka en annan arts mjölk!)

  • Profilbild

   #2 av Anna Hansson, leg dietist, 2013-10-18 - 17:26

   Att täcka kalciumbehovet genom gröna grönsaker och broccoli anser jag omöjligt för ett litet barn. För att få i sig tillräckligt med kalcium, utifrån de mängder som anges i de Nordiska Näringsrekommendationerna, behöver ett barn i åldern 1-5 år äta 1,5 liter kokt broccoli eller 2,7 liter hackad spenat per dag.

   Om man väljder att dricka havredryck och sojadryck berikade med kalcium eller om man krossar en kalciumtablett i dryck är egentligen samma sak. Man måste dock dricka 5 dl havre- eller sojadryck per dag för att komma upp i rekommenderade kalciummängder. Detta är en stor mängd för ett litet barn och det finns risk att barnet dricker sig mätt och på så sätt missar andra mer näringsrika livsmedel.

   När det gäller risdryck avråder Livsmedelsverket barn under sex år från att regelbundet dricka detta pga det höga innehållet av arsenik.

(publiceras inte)