Livsmedel som vållar besvär?

Publicerat onsdag, 14 oktober 2009

Hej,
Jag är opererad för tarmvred. Läkaren har upplyst mig om att jag i förebyggande syfte kan avhåll mig från livsmedel som bildar klumpar, nät eller har bitar för att minska risken för återfall.
Tacksam för information /lista över de livsmedlen som kan vålla besvär för mig.
MVH Anna

Hej Anna!

Kokos kan orsaka hinder i tarmen.

Tarmvred uppkommer ju som du säkert vet på grund av att det är stopp i tunn- eller tjocktarmen. Precis som din läkare upplyst dig om kan orsaken vara ett hinder som motverkar att tarmarna kan pressa maten nedåt och ut. Alldeles efter en operation måste man vara mycket försiktig med vad man stoppar i sig.

Det är viktigt att vara medveten om att det inte är livsmedlet i sig, utan dess struktur och konsistens som är problemet. Man behöver därmed inte utesluta en massa livsmedel i sin kost utan istället försöka anpassa dem efter tarmens förutsättningar. Av stor betydelse är konsistensen, mängden och tillagningen av livsmedlet.

Tyvärr är det varken möjligt eller säkert att ge dig bra information om de livsmedel du bör äta eller konsistensanpassa utan att ha träffat dig personligen och följt upp dig i journalen. Jag rekommenderar därför starkt att du vänder dig till din läkare och ber att få träffa en dietist som kan ge dig mer personlig och utförlig information om hur du bäst ska anpassa din kost för att minimera besvär.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)