Lös i magen av kokos?

Publicerat måndag, 18 maj 2015

Har en vuxen son som sitter i rullstol efter en olycka. Han behöver microlax varje dag för att kunna sköta magen. Hittade ett recept havregrynsgröt med kokos i. Han gillade den men blev mycket lös i magen.. Nu undrar jag om kokos har en lösande effekt, eller om detta bara var tillfälligt. Receptet är på 4 portioner havregrynsgröt o i detta blandar man i 1dl kokos. Tacksam för svar.

 

Kokos är både fiberrikt och fettrikt, och kan därför ha en viss lösande effekt. Men om mängden 1 dl kokos på 4 portioner havregrynsgröt verkligen har en så stor effekt undrar jag. Möjligen om din son inte vanligtvis äter havregrynsgröt eller annan fiberrik frukost, för att från att äta en fiberlåg frukost till att äta havregrynsgröt med kokos så kanske ändringen blev så stor att det fick den effekten. Svårt att säga. Även andra tillbehör kan spela in, till exempel laktos i mjölk, eller annan mat och fiber- och vätskeintag under dagen. Enda sättet att veta säkert är att prova igen, till exempel havregrynsgröt några dagar och så sedan havregrynsgröt med kokos igen. Skulle kokos ha den effekten kanske mängden kan reduceras något för att få en mer lagom effekt. Det är ju ofta en fördel om man kan sköta magen utan att vara beroende av läkemedel.

Skulle din son reagera med väldigt lös mage på kokos oavsett mängd kan han tillhöra det fåtal som inte tål kokos. Men innan man konkluderar med något så drastiskt bör andra faktorer uteslutas.

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)