Mjölk eller vatten till barn?

Publicerat måndag, 02 november 2009

Hej Jag har 2 egna barn samt 3 bonus barn. två av mina bonusar dricker väldigt mycket mjölk, det är ju nyttigt men jag tycker att dom ska börja måltiden med ett glas vatten så dom inte dricker sig mätta på mjölk. den älsta tjejen 10 år har vart hos en dietist som tydligen har sag att dom inte får dricka vatten till maten utan måste ha mjölk. Hennes Kiss luktar illa men hon har ingen urinvägs infektion eller nått sånt. Har hört om man dricker för lite vatten luktar kisset väldigt illa , stämmer det? Kan man dricka mjölk och få samma effekt som när man dricker vatten? Jag dricker ett par liter vatten om dagen för det ska man tydligen för att rena kroppen, gäller inte detta barn också. Barnen får givetvis dricka hur mycket mjölk dom vill men jag tycker dom behöver vatten med för det dricker dom inget av. tacksam för svar. MVH Kent

Hej Kent!

Jag vet inte varför din äldsta dotter har varit hos dietist men jag tycker absolut att du ska följa rådet som hon fått där, att dricka mjölk till maten. Vid ett personligt möte kan man som dietist skräddarsy råd, som jag inte har möjlighet till utan ett personligt möte.  Därför bör dietistens råd följas.

Du skriver att hennes urin luktar illa. Det kan vara vätskebrist, vilket ofta visar sig genom att färgen på urinen blir mörkare. Detta uppkommer inte på grund av brist på vatten utan brist på all sorts vätska. Vätskebrist ”botas” genom att dricka mer vätska, det kan vara mjölk, vatten, juice eller annat.

Kroppen behöver vätska, men normalt sett behöver man inte bestämma sig för att dricka en viss mängd som du beskriver att du själv gör. Kroppen reglerar mängden som behövs själv genom att hjärnan signalerar att man känner sig törstig. Utan tillräckligt med vätska kan man få ont i huvudet, känna sig trött och hängig, få yrsel och vara lite illamående. Dålig aptit är också ett symtom. Läs mer om uttorkning på vårdguiden.se

En riktigt bra mjölkko kan producera upp till 65liter mjölk/dag.

Testa om din dotters urin förändras om hon intar mer vätska mellan måltiderna, (om det sker mellan måltider dricker hon sig förhoppningsvis inte mätt) ibland räcker det att bara erbjuda något t.ex. ha en kanna juice färdig att dricka i kylen eller så kan ni bubbla vatten och hälla upp i en vattenflaska. Om hon, trots att hon intar mer vätska, fortfarande har illaluktande urin, tycker jag att ni ska ta henne till vårdcentralen för ytterligare utredning.

Angående vad dina andra barn bör dricka så faller min röst på mjölk. Mjölk innehåller kalcium som behövs för att bygga ett starkt skelett. Lättmjölk och mellanmjölk är också berikat med A-vitamin, som är viktigt för ögats funktion och för att vi ska kunna se i mörker, och D-vitamin som hjälper till att bygga upp skelettet. Vatten innehåller inga näringsämnen som kroppen behöver utan är just bara vätska. Så summan av kardemumman är att barn som inte dricker mjölk går miste om viktiga näringsämnen som kalcium, vitamin B12, A-vitamin och D-vitamin men om ett barn inte dricker vatten förloras ingenting näringsmässigt.

, , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)