Socker

Publicerat fredag, 12 november 2010

Min fråga är vad som är skillnad med rörsocker eller muscovadosocker mot vanligt strösocker om något av de två skulle vara bättre för en diabetiker.

Tacksam för svar.

Hej!

Det vi i dagligt tal kallar ”socker” (exempelvis strösocker) är kristaller av sockerarten sackaros. Det är en molekyl som är uppbyggd av två mindre sockerarter, nämligen fruktos och glukos. Sackaros utvinns genom extraktion ur växterna sockerrör (Saccharum officinarum) och sockerbeta (Beta vulgaris) då dessa är ovanligt rika på denna sockerart.

Brunt och vitt bitsocker är lika "nyttiga".

Sackaros kan framställas i olika stora kristaller och formas, till exempel, som bitsocker, pärlsocker och florsocker, vilket utnyttjas till olika ändamål (ex. vid dekorering av desserter).

Brunt socker, exempelvis muscovadosocker eller råsocker (båda är brunt socker från sockerrör), får sin färg och smakkaraktär från rester av växtkomponenter eller s.k. melass från råvaran. Det bruna sockret har alltså inte raffinerats (renats) lika mycket som det vita sockret, där alla rester har separerats och tagits bort. Socker från sockerbeta renas vanligtvis helt, då dess melass anses ha en mindre angenäm bismak jämfört med sockerrörets.
Melassresterna innehåller en liten mängd mineraler men så liten att det inte har någon betydelse ur näringsvärdessynpunkt. Brunt socker (96-98 % sackaros) kan alltså inte sägas vara nyttigare än vitt (uppemot 100 % sackaros).

Oavsett partikelstorlek eller färg så tas sockret i praktiken lika enkelt upp av tarmen och höjer blodsockret lika mycket eller snabbt efter intag. Det är alltså ingen skillnad mellan dessa olika former av socker (sackaros) ur diabetessynpunkt.

, , ,

  1. #1 av Sarah, 2013-09-15 - 12:52

    Varför är rörsocker farligare för tänderna än vanligt mjölksocker?

(publiceras inte)