Tjock av Coca-Cola zero?

Publicerat lördag, 02 oktober 2010

Hejsan har en snabb liten fråga ang cola zero, vilket jag kan läsa mig till så finns nästan inga kalorier i den läsken och inga andra ämnen iheller men min fråga är ju då att blir man tjock av denna produkt? Kan jag dricka dessa 11,5 L utan att mina mått rör sig överhuvudtaget? det verkar ju osannolikt eller? Tack för din tid MVH Madde

Hej Madde!

Kan man bli tjock av att dricka light-läsk?

Coca-Cola zero är sötat med aspartam och acesulfam-k. Aspartam ger 4 kcal per gram medan acesulfam-k inte ger någon energi alls. Eftersom det är så små mängder sötningsmedel som används ger dessa praktiskt taget ingen energi att tala om och drycken är närmast att betrakta som kolsyrat vatten ur kalorisynpunkt.

I en tidigare text räknade en kollega till mig ut att man kan dricka ca 11.5 liter Coca Cola zero utan att få i sig för mycket sötningsmedel enbart från denna läsk. Jag rekommenderar inte någon att dricka så mycket men skulle man rent teoretiskt sett inta hela 11.5 liter Coca-Cola zero ger detta ett energitillskott på cirka 11 kcal. Detta motsvarar ungefär lika mycket energi som en fjärdedels deciliter lättmjölk och är alltså en försumbar mängd.

Den möjliga negativa konsekvens som ett regelbundet intag kan medföra (förutom tandskador då Coca-Cola zero är surt med hög buffertkapacitet) är snarare att man kan vänja sig vid en söt smak och därmed i vardagen konsumera mer av andra sötsaker. Man blir inte tjock av läsken i sig.

I övrigt innehåller Coca-Cola zero, som du skriver, ingen betydande mängd näringsämnen men däremot koffein och fosfat. Ett lästips för den intresserade kan vara min kollegas artikel om Fosfor & Kalcium balans.

, , ,

  1. #1 av HDA, 2011-08-09 - 12:07

    Madde Kolla in Ronnie W Mathisen blodsockertester av bl annat pepsi maxi, blodsockret ökade och minskade tre gånger på några timmar av sötningsmedlet. http://lavkarboliv.blogg.no/blodsukker_mlinger.html

  2. #2 av Frida, 2013-03-11 - 16:38

    Hej är coca cola gluten fri? Läste på någon annan sida att cola inte var gluten fri??

  3. #3 av Nebiros, 2013-04-10 - 16:10

    Sluta upp med att halsa i er nervgift. När ska folk/människor/”djur” förstå att det bara ligger en massa pengar i denna produkt att tjäna, förutom en sakta död på en överbefolkad planet.

(publiceras inte)