Tjock av kaffe latte?

Publicerat måndag, 08 november 2010

Hej hej!
Det har stått väldigt mycket den senaste tiden om att man blir tjock av kaffe latte och om att det innehåller så mycket kalorier osv. Är det nån skillnad när det gäller kaffe med mjölk?

Jag tänker såhär: Jag har aldrig hört någon som säger att man blir tjock av mjölk. Så jag tycker inte att det borde spela någon roll ifall man väljer att ta sig ett glas mjölk för sig eller blanda det med kaffet. Gör det det?

Vore tacksam om du kunde reda ut det här för mig.

Vänliga hälsningar
Malin

Hej Malin, tack för frågan. Kaffe latte är ofta gjort på fet mjölk, om man sedan väljer att smaksätta drycken blandas ibland i extra socker, grädde och essenser, vilket kan göra att man vid regelbundet intag kan få i sig en väsentlig mängd extra energi. Vissa har roat sig med att beräkna hur mycket man skulle öka i vikt om denna energi lagrades som fettväv, se exempelvis SvDGP och Aftonbladet. Detta resonemang stämmer inte nödvändigtvis i praktiken eftersom många tenderar att dricka eller äta mindre av det ena om man intar mer av något annat. Vill man minska kaloriintaget kan man med fördel istället välja till exempel cappuccino med lättmjölk utan socker, alternativt dricka rent svart kaffe som inte ger några kalorier alls.

Svart kaffe innehåller i princip inga kalorier alls

Mjölken ger inte mer energi för att den blandas med kaffe men om man vanligtvis dricker svart kaffe och går över till att dricka ex kaffe latte istället så innebär det att man dricker mer mjölk än man brukar och alltså får i sig mer energi.

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)