Vad är invertsocker?

Publicerat torsdag, 12 augusti 2021

Jag läser på innehållsförteckningar att varor innehåller invertsocker. Vad är invertsocker?

Foto: Jakub Kapusnak, Foodiesfeed.com, CC0 License

Näringsmässigt är det ingen skillnad på invertsocker och vanligt socker.

Invertsocker bildas då vanligt socker (sackaros) hydrolyseras (sönderdelas) till sina beståndsdelar fruktos och glukos, detta kan ske enzymatiskt eller genom tillsättning av en syra. Invertsocker består alltså av glukos, fruktos samt ofta om det inte är 100% hydrolyserat även av viss mängd sackaros.

Invertsocker anses smaka sötare än vanligt socker, det är mer vattenlösligt och har lite andra fysiska egenskaper som gör det attraktivt som en ingrediens i vissa produkter. Exempel på invertsocker är sirap, som ju ofta ingår i många typer av bakverk (glukos-fruktossirap är ett annat namn för invertsocker). Invertsocker finns även naturligt i vissa råvaror, exempelvis honung där bina genom enzymet invertase skapat invertsocker.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)