Vegan när man har gastropares?

Publicerat onsdag, 26 oktober 2011

Hej!

Dietisten säger att man kan äta kokta och mixade kikärtor och sojafärs. I broschyren jag fick står det kokta och mixade kikärtor går bra att äta. Men inte ärtor och bönor. Sjuksköterskan sa att sojabönor kan man äta men inte andra bönor och ärter.

Kan jag äta kokta och mixade kikärtor, sojabönor, sojafärs, tofu, alla soja produkter som finns (som är veganska)? Linser? Svamp? Nötter? Frön? Sojamjölk? Havremjölk? Rismjölk? Min fråga är alltså vad kan jag äta för protein och vad kan jag ha för mjölk och smör och pålägg? Är inte komjölk och mjölkprodukter svårsmälta? Kostråden är inriktade på kött, fisk, kyckling, skaldjur och lite ägg och ost. Dietisten kan inte mycket om vegankost och tar inte reda på det heller. Mvh Maria.

Hej,

Du skriver ingenting om din sjukdomsbild eller symptom relaterade till din gastropares. Som legitimerad vårdpersonal kan jag inte ge dig några specifika råd utan att ha tillgång till din journal. Det är dessutom svårt att ens ge generella råd till denna typ av fråga med så lite att gå på framför allt eftersom var människas magkapacitet och mage är unik i sig. Detta innebär att det som fungerar för en patient med gastropares inte nödvändigvis fungerar för en annan. Den som blir expert på vad som fungerar för dig är i slutändan du själv och en dietist kan bara ge dig råd på vägen.

Magsäckstömningen påverkas av bland annat fiberinnehållet i maten.

Det rekommenderas generellt att man begränsar mängden av de livsmedel som innehåller mycket stora mängder fiber (t.ex. bönor, nötter och frön) vid gastropares. Denna rekommendation har sin förklaring i att dessa livsmedel kan göra så att det blir svårare för magen att tömma sig efter en måltid. De kan också i värsta fall framkalla så kallade ”fytobezoarer” som är fiberrika matrester som samlat sig i en klump i magen och förhindrar att den tömmer sig. Rådet du fick om att undvika ärter och bönor är troligen på grund av att just dessa livsmedel tidigare har blivit associerade med bildningen av bezoarer hos patienter med gastropares.

Det grundläggande generella rådet vid gastropares är att undvika att äta få och stora måltider. Detta eftersom magsäckstömningen går långsammare ju mer mat vi intar vid ett och samma tillfälle. Det kan komma att kräva fler än sex mindre måltider per dag för att få i sig nog näring. Att din dietist inte har någon kunskap om vegankost är beklagligt, men om ditt matintag är väldigt begränsat på grund av din gastropares är detta i sig en grund till varför just vegankost inte är att rekommendera. Dels på grund av sitt höga fiberinnehåll och dels på grund av att det krävs god kunskap om näringslära och god aptit för att få i sig det man behöver som vegan.

För att förtydliga kan jag alltså inte ge dig specifika råd då jag inte har tillgång till din journal och jag kan därför inte säga vilka livsmedel som du kan eller inte kan äta. Detta måste du diskutera med din dietist som har full förståelse för och inblick i din sjukdomsbild. Mitt råd till dig är därför att ta kontakt med din dietist igen och be henne/honom förklara vilka livsmedel som du faktiskt kan äta, med hänsyn tagen till din sjukdomsbild och dina kostvanor. Alternativt ta kontakt med en privatdietist med goda kunskaper både inom gastropares och vegankost.

, , , , ,

  1. #1 av Josef Boberg, 2011-11-09 - 00:14

    Apropå – “Magsäckstömningen påverkas av bland annat fiberinnehållet i maten.” – så har ju matens innehåll av biologiskt magnesium stooor betydelse också – eller ?

(publiceras inte)