Barn som inte vill äta

Publicerat fredag, 25 juni 2010

Hej!

Vi har en son som är 7 år och väldigt kräsen när det gäller mat. Vi äter mest husmanskost och lagar mat från grunden.

I perioder måste han provsmaka på allt som finns på bordet. Grönsaker, sås m.m

Det som är mest skrämmande för Axel är lök och det skapar problem vid i stort sett varje måltid. Till slut sitter han och kväljs av att äta tex korvstroganoff med riven lök i. En riktigt barnvänlig variant.

Hur ska vi bete oss? Jag vill att han äter skapligt eftersom han inte får någon “ersättningmat” efter middagen.

Jag tycker att han är extremt kräsen och vet inte hur jag ska få honom att kunna äta och smaka lite.

Hjälp oss,  snälla!

Hälsningar Sofia

Hej

Kräset barn?

Detta är ett vanligt problem! Det är naturligt att bli jätteorolig som förälder när barnet inte äter. Många barn i den här åldern är ”kräsna” och lite rädda för nya smaker.

Nu känner jag inte till så mycket om din pojke men jag antar att han växer och mår bra i övrigt. I så fall finns det ingen anledning till oro kring maten. Varje måltid måste inte vara ”komplett” med grönsaker, potatis, kött osv. I den här åldern är det vanligt att man är lite enkelspårig (kanske bara vill ha makaronerna på tallriken t ex).

Jag tycker ni gör helt rätt som inte erbjuder olika alternativa rätter men att undvika lök i vissa rätter borde kunna fungera ibland. Det kan vara bra att servera en kvällsmacka innan sänggåendet om middagen/kvällsmaten varit liten.

De råd man brukar ge rent allmänt är att försöka att inte lägga för mycket fokus på hur mycket barnet äter när ni sitter vid matbordet, utan istället göra måltiden till en trevlig stund då man pratar om annat. Absolut inget tvång eller bestraffningar i samband med måltiden – det gör bara det hela värre! Begränsa måltiden i tid, avsluta den efter ca 20 minuter oavsett hur mycket barnet ätit.

, ,

 1. #1 av Emma Nilsson, 2014-01-09 - 13:15

  Hej! Vår dotter 2,5 år, äter ingen fisk alls. Är kinkig överlag med mat men jag tror ändå att hon får i sig hyfsat varierad kost, gillar vissa grönsaker och nästan all frukt.
  Hon är frisk och normalviktig.
  Behöver vi ge henne omega3 eller andra tillskott..?
  Tänkte börja med d-droppar igen? Kanske det räcker?
  Tack för svar!

  • #2 av Anna Hansson, leg dietist, 2014-01-14 - 20:16

   Hej! Utifrån det du skriver i din kommentar tror jag inte du behöver ge något extra tillskott till din dotter. Det är OK att inte varje dag är “perfekt”.
   Läs gärna mitt tidigare svar om Omega-3 “DHA-tillskott till småbarn (vegetarian)?”.
   När det gäller vitamin D forskas det otroligt mycket kring detta nu och rekommendationen kommer eventuellt att ändras framöver. Det är OK att fortsätta med D-droppar under vinterhalvåret (då man ju inte får D vitamin från solljuset).

(publiceras inte)