Bra frukost?

Publicerat lördag, 01 maj 2010

Hejsan!

Jag undrade bara om man kunde få lite förslag på bra frukostar att variera sig med eller någon sajt med nyttiga frukostförslag?

Tacksam för svar.

God morgon!

Vad som är bra till frukost är både individuellt och kulturellt betingat. I Sverige äter vi ofta enkel mat som går fort att göra i ordning, exempelvis gröt, fil och flingor eller smörgåsar. Naturligtvis går det bra att äta lagad mat (liknande lunch eller middag) till frukost om man föredrar det.

Hur mycket mat man behöver beror på hur mycket energi man gör av med. Svenska näringsrekommendationer säger att frukosten med fördel får ge en fjärdedel av dagens behov av energi och näringsämnen. Testa dig fram för att se vad just du tycker känns bra och som du står dig på fram till lunch.

Fullkornscerealier (grötgryn, flingor eller bröd) med låg mängd sockerarter är att föredra för att hålla blodsockernivån bra under förmiddagen. Titta på innehållsförteckningen och jämför olika produkter.

Lägg till bra protein- och fettkällor som magra mejeriprodukter, magra köttpålägg, ägg eller vegetariska alternativ som sojaprodukter och röror på linser eller bönor.

Torkad frukt, sylt, marmelad eller juice kan vara okej i mindre mängder men välj ännu hellre hel frukt, bär eller grönsaker. Det mättar bättre och är näringsrikt.

Det finns massor av tips på goda och bra frukostar på internet. Sök på ”frukost” eller leta efter inspiration på exempelvis www.recepten.se , www.tasteline.com eller www.alltommat.se. En annan intressant sida är www.kolladinfrukost.se där du enkelt kan göra en uppskattning av din frukost i förhållande till näringsrekommendationerna (med reservation för det kommersiella innehållet i denna sida som är gjord av en viss flingfabrikant).

Ha en bra start på dagen!

, , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)