Vad ska jag äta nattetid på äldreboendet?

Publicerat söndag, 28 februari 2010

Hej, jag undrar vad jag som jobbar natt på ett äldreboende bör äta? Har hört att ämnesomsättningen nästan är noll (!) på natten, stämmer det? Mycket tacksam för svar! Annika

Hej Annika!

Det stämmer inte att själva ämnesomsättningen är nära noll på natten. Ens grundämnesomsättning är aktiv dygnet runt oavsett om det är dag eller natt. Självklart förbränner man däremot mer energi om man är aktiv än om man ligger stilla i sängen på natten.

De måltidsrekommendationer som finns för personer som arbetar i skift är följande:

Frukost/Morgonmål: bör intas efter nattens arbete innan dagssömn
Lunch: intas efter dagssömnen
Middag/Kvällsmål: konsumeras på jobbet eller utanför arbetstid

I övrigt rekommenderar man att minska på portionerna eller undvika att äta nattetid. Man rekommenderar även att undvika drycker och livsmedel rika på socker.

Grundomsättningen är aktiv dygnet runt.

Det jag generellt skulle råda en person som arbetar natt är att försöka äta enligt måltidsmönstret ovan och att i största möjliga mån undvika sockerrika livsmedel (läsk, godis, saft, kakor) på arbetstid. Blir man hungrig under timmarna mellan sin middag och sitt morgonmål går det bra att ta ett litet mellanmål i form av till exempel en kopp te tillsammans med en macka på grovt bröd med proteinrikt pålägg.

Återkom gärna om du har fler frågor och funderingar.

Referenser:

Nordic Council of Ministers. (2004). Nordic Nutrition Recommendations – Integrating Nutrition and Physical Activity. Köpenhamn: Scanprint As.

, , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)