Är frukt onyttigt?

Publicerat lördag, 31 augusti 2013

Hej! Jag har gått upp några kilo senaste året. Är inte överviktig eller så, men vill gå ner ca 4 kg. Så jag bestämde mig för att äta mer frukt. T.ex. när jag är småhungrig så tar jag en frukt istället för en smörgås.
Men när jag googlar står det så mycket om hur onyttigt frukt är, att man går upp i vikt av frukt. Hur är det egentligen? Det borde ju vara nyttigare att ta en frukt än en smörgås

Frukt är ett bra livsmedel som, utöver vitaminer och mineraler, bidrar med kostfiber och antioxidanter. Frukt kan med fördel ingå i en balanserad kost och vi rekommenderas ett minimiintag av 500 gram frukt eller grönsaker per dag.

En viktförändring grundar sig alltid i ett överskott eller underskott av energi. Man kan alltså äta för mycket av alla livsmedel. Generellt ger frukt mycket mättnad till få kalorier. Undantaget är torkad frukt som är mer energität samt fruktjuice där den största delen av de mättande fibrerna går förlorad.

Vad som är nyttigt är relativt men en smörgås ger ofta mer energi än en frukt. Hur mycket energi din smörgås ger beror t.ex på vad du har för pålägg. En skiva bröd med två tsk bregott och en skiva normalfet ost ger ungefär 250 kcal vilket energimässigt motsvarar ett äpple, en banan och ett päron. Din vikt beror på den mängd energi du får i dig, och gör av med, under en längre period.

,

 1. #1 av Majoren, 2013-10-02 - 22:53

  Det är så pinsamt tråkigt att återigen läsa hur en dietist enbart resonerar kring kaloriinnehåll och snack om energibalans utan att överhuvudtaget beröra det faktum att olika nutrienter har olika hormonell effekt i vår kropp! Att dietister och Livsmedelsverket ständigt klumpar ihop Frukt med Grönsaker i sina rekommendationer är ett sorgligt bevis på detta.
  Ha man problem med övervikt ska man vara ytterst försiktig med all föda som höjer insulinet vilket kolhydratrika livsmedel gör. Livsmedel som dessutom innehåller fruktos har dessutom egenskapen att blockera vårt mättnadshormon leptin.
  Det är därför ett dåligt val att äta frukt om viktnedgång önskas och de vitaminer och mineraler som frukter kan erbjuda får man i sig tillräckligt av om man äter normalt med grönsaker.

 2. #2 av Peter Eliasson, leg dietist, 2013-10-03 - 10:14

  Vad kul att du intresserar dig för kost och hälsa!
  När det gäller viktförändring så är det fysikens lagar som råder. Ett överskott av energi kommer att resultera i en viktuppgång oavsett om den kommer från smör eller päron.

  Som klinisk dietist förhåller jag mig till den vetenskapliga evidens som finns. Det är ett spännande forskningsfält, aptitreglering, men resultaten i studier är tvetydiga. Vi får hoppas på fler och bättre studier, gällande leptin, utförda på människor så att vi eventuellt kan dra några slutsatser.

  Däremot tyder forskning på ett samband mellan intag av frukt och minskad förekomst av övervikt och fetma. Så mina varmaste rekommendationer, till alla som vill, är att äta frukt även i fortsättningen.

  Med vänliga hälsningar,
  Peter Eliasson

 3. #3 av Majoren, 2013-10-03 - 10:39

  Nej Peter: fysikens lagar och termodynamikens första huvudsats gäller i slutna rum, ej i öppna system som biologiska varelser. Det vore mer nyanserat om du sa att biologins lagar gäller kring viktreglering.

  Det är naturligtvis rätt att energiöverskott ger viktuppgång, ingen ifrågasätter det, men frågan blir bara relevant om man äter tex 1000kcal socker ELLER 1000kcal fisk med grönsaker och frågar sig hur många av dessa kcal som stannade KVAR i kroppen som lagrat fett eller användes för tex ökad värmealstring och vård av celler och dna?
  Du tycks argumentera med fysikens lagar för att det inte spelar ngn roll vad vi äter och hamnar därför i samma mossiga klubb som Rössner med sin tes att det går utmärkt att banta på hallonbåtar.
  Jag som hjälpt åtskilliga människor med konkret och bestående viktnedgång vet av beorövad erfarenhet att det resonemanget är direkt kontraproduktivt.
  Önskas viktnedgång ska frukt bort och ersättas av grönsaker.

 4. #4 av Bosse, 2013-10-03 - 13:04

  http://www.youtube.com/watch?v=SzCw97rhCtM&list=PLZvITiygC4TYq21M3w6UHvhAngBsv63Ad

  Ni kan kolla in Sam Feltham som gör ett experiment. under 21 dagar äter han 5800 Kcal/dag med lågkolhydratkost och några månader senare gör han samma resa med skräpmat. Då kan ni se att en kalori inte är en kalori.

 5. #5 av Majoren, 2013-10-03 - 17:59

  Bosse, för att förtydliga ditt avlut: en kalori är alltid en kalori när den väl stannat i kroppen, men olika typer av kalorier från olika fettsyror, proteiner och kolhydrater kommer att bete sig väldigt olika efter att de hamnat i vår magsäck.

  Att prata om energibalans och fysik i detta fall är ungefär som att påstå att det går utmärkt att köra en dieselmotor på bensin, det handlar bara om att vara lite försiktigare med gaspådraget.
  1000 kcal diesel beter sig inte på samma sätt i en motor som 1000 kcal bensin, detsamma gäller olika nutrienter i vår kropp.
  Den vetenskapliga evidensen för detta finns redan Peter, du har bara missat det i din utbildning. Till vetenskap hör också beprövad erfarenhet och förmåga att återupprepa samt förutsäga olika hypoteser, och SBU:s senaste vetenskapliga sammanställning visar entydigt att kost där man håller nere sockerinnehållet är bäst för viktnedgång, och därför var ditt svar om att ge OK till frukt åt en person med överviktsproblem inte helt kortrekt om du skall luta dig mot vetenskaplig evidens.

  Allt gott,
  Majoren

 6. #6 av Peter Eliasson, leg dietist, 2013-10-03 - 18:39

  Det jag tycker är roligast med mitt arbete är att man delges så många olika perspektiv. Tack för att du delar med dig.

  Vi får kanske enas i att vara av skild åsikt. Jag vill belysa svårigheten att säga något generellt baserat på personliga erfarenheter. Vi är alla olika och det viktiga är att hitta en kost som fungerar för dig som enskild person.

  Nu handlade förvisso frågan inte om övervikt. Men den problematiken är också relevant så bra att du ledde oss in på det. Enligt den senaste SBU rapporten gällande fetma kunde man inte uttala sig om lågkolhydratskost och bibehållande av en viktnedgång. En kost med lågt fettinnehåll visade dock goda resultat. Den finns tillgänglig på SBUs hemsida för den som är intresserad av vidare läsning.

  Du är välkommen att maila in övriga frågor,
  Peter Eliasson

 7. #7 av Niklas Paulsson, 2013-10-09 - 08:24

  Jag har gått ner över 35 kg i vikt mha LCHF och har aldrig mått bättre i hela mitt liv än vad jag gör nu. En viktnedgång som jag aldrig ens var i närheten av att klara av när jag försökte följa de traditionella kostråden – så den besvikelse jag känner över dietester som kollektiv kan tydligt färga mitt svar nedan.

  Långtidsstuder saknas för hälsoeffekter för de nu gällande fettsnåla kostråden. Den större epidemiologiska studie som pågår just nu och som kallas för verkligheten pekar på tämligen mediokra resulta …, fetma, metabolt syndrom, diabetes och andra kost-relaterade sjukdomars frekvens skjuter i höjden ju hårdare vi kör på med nyckehålsmärkning.

  Hade det funnits en kommitté för etisk översyn hade den säkerligen rekommenderat att studien “kostrådens effekt i verkligheten” hade avbrutits i förtid.

  När jag läser SBU-rapporten så hittar jag ett tydligt budskap om att LCHF-liknande kost ger bättre viktnedgång och klart förbättrade hälsomarkörer som t ex blodtryck, kolesterol och långtidssocker. Något som stämmer väldigt väl med mina egna erfarenheter.

  Compliance är alltid svårt i längden, och det blir extra svårt med att följa en lågkolhydratskost när dietest-kollektivet stenhårt håller fast vid gamla trossatser.

  Det var en svår process för kyrkans män på medeltiden när man sakteligen tvingades inse att jorden inte var universums mittpunkt. De greppade också desperat efter varje halmstrå som kunde bevisa riktigheten i det som de en gång hade lärt sig.

  När tänkter dietister ta steget in i upplysningstiden?

 8. #8 av Bosse, 2013-10-10 - 08:34

  Kolla videon från Corren.se och besvara gärna Prof. Fredrik Nyströms fråga på slutet.

 9. #9 av Bosse, 2013-10-10 - 08:34

  Kolla videon från Corren.se och besvara gärna Prof. Fredrik Nyströms fråga på slutet.

 10. #10 av Majoren, 2013-10-10 - 08:55

  Och alla dietister som tjatar om kalorier in-ut utan att förstå att vissa kalorier IN har svårare att komma UT bör ta del av denna historia om ett överviktigt barn och dess kamp.

  http://lchfingenjoren.blogg.se/2013/october/barndom.html

 11. #11 av Svempa, 2013-10-16 - 18:10

  Majoren, du har dock klumpat ihop läsk och frukt har jag sett vid tidigare diskussioner, det är fan sorgligt om något särskilt när du dessutom ska lära ut till andra människor. Jätteroligt att så många går ner i vikt och mår bra genom att skära ner på kolhydrater, fortsätt med det för all del, men ibland så får man känslan av att det är synonymt med att sprida osanningar och det gör mig otroligt trött. Man drar inte ens juice och frukt över en och samma kam och än mindre läsk.. http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

 12. #12 av Majoren, 2013-10-16 - 19:03

  Svempa, det är stor skillnad på att dricka raffinerade kolhydrater eller äta frukt innehållande cellulära kolhydrater. Skillnaden i blodsockerpåslag och nyttighet avs vitaminer och mineraler är milsvid! jag tror inte att jag “klumpat ihop” läsk och frukt, möjligen likställt juice med läsk i något inlägg. Om du vill debattera på en anständig nivå önskar jag att du citerar och anger källa på det du påstår istället för att använda kraftuttryck.

 13. #13 av Emelie, 2013-10-22 - 22:19

  påverkar havregrynsgröt och müsli insulinet negativt?

 14. #14 av Majoren, 2013-10-23 - 00:30

  Havregrynsgröt och musli ger blodsockerpåslag och därmed insulinutsöndring. har man dålig blosockerkontroll (diabetes, prediabetes) finns bättre frukost att välja.

 15. #15 av Bosse, 2013-10-25 - 07:05

  https://www.facebook.com/groups/511238985638450/?hc_location=stream

  Tips till alla diabetiker och säkert alla lyhörda dietister, kolla in gruppen Olydiga Diabetiker på facebook. Redan 180 medlemmar på bara ett dygn!!!

 16. #16 av Beholder, 2013-10-30 - 17:31

  Ett tips är att blockera Majoren från att vidare kunna kommentera på den här sidan då han aldrig kommer tillföra något av värde och är väldigt aggressiv med sina lchf råd.

 17. #17 av Majoren, 2013-10-30 - 18:07

  #16 Beholder: Ett bättre tips är att utestänga alla andras åsikter än dietisterna så de får leva kvar i sin egen värld utan möjlighet att ta del av andras erfarenheter.
  Jag är inte heller det minsta aggresiv jämfört med vad alla diabetiker jag hjälpt har att säga om sina dietister.
  Jag är däremot tydlig i min åsikt vilket kan uppfattas som aggresivt om man har de glasögonen på när man läser.
  Jag vill hjälpa dietister att bli bättre i sin yrkesutövning och samtidigt upplysa de med hälsoproblem att det finns andra recept på hur man kan förbättra sin hälsa. Hade jag haft en annan agenda hade jag inte skrivit här och jag är glad att Frågadietisten.se låtar andra uttrycka sin åsikt.

(publiceras inte)