Är kalcium i mjölk och rismjölk likvärdigt?

Publicerat måndag, 29 augusti 2011

Hej!

Vi äter/dricker av olika anledningar kalciumberikad rismjölk/sojamjölk i vår familj. En bekant har en son som har mjölkproteinallergi och dricker berikad rismjölk/havremjölk/sojamjölk och till dem har läkare eller dietist sagt att han måste ta kalciumtillskott. Varför? Är inte kalciumet i dessa drycker lika bra som i mjölken? Det är ju 120 mg/100 g i samtliga.

/Nina

Hej Nina!

Berikad växtdryck är, precis som mjölk, rik på vitaminer och mineraler. Kalciumet absorberas precis lika effektivt från bägge, men däremot innehåller komjölken en större mängd av mineralerna zink och selen.

Jag har inte tillgång till pojkens journal och kan endast spekulera i varför han fick förskrivet ett kosttillskott av sin dietist. Hos barn med komjölkproteinallergi kan det dock vara svårt att komma upp i de rekommenderade mängderna kalcium på grund av att man måste utesluta kalciumrika livsmedel, som exempelvis ost. Troligtvis gjorde pojkens dietist en kostanamnes som påvisade att hans intag av kalciumrika livsmedel inte var tillräckligt och bedömde att han därför behövde ett tillskott för att säkra sitt intag.

Hoppas du känner att du fått ett svar på din fråga.

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)