Är kalcium i mjölk och rismjölk likvärdigt?

Print Friendly, PDF & Email

Hej!

Vi äter/dricker av olika anledningar kalciumberikad rismjölk/sojamjölk i vår familj. En bekant har en son som har mjölkproteinallergi och dricker berikad rismjölk/havremjölk/sojamjölk och till dem har läkare eller dietist sagt att han måste ta kalciumtillskott. Varför? Är inte kalciumet i dessa drycker lika bra som i mjölken? Det är ju 120 mg/100 g i samtliga.

/Nina

Hej Nina!

Berikad sojadryck är, precis som mjölk, rik på vitaminer och mineraler. Kalciumet absorberas precis lika effektivt från bägge två, men däremot innehåller komjölken en större mängd av mineralerna zink och selen.

För att besvara din fråga så är i alla fall berikad sojadryck alltså nära på likvärdig med komjölk. Med hänsyn till kalciumupptaget i ris- och havremjölk har jag dessvärre ingen information gällande detta och kan därmed inte svara på om kalcium i ris- eller havredryck absorberas lika effektivt som från sojadryck/komjölk. Troligen absorberas det dock mer eller mindre likvärdigt även från dessa drycker.

Berikad risdryck och havredryck är dock inte riktigt helt jämförbara med varken mjölk eller sojadryck med hänsyn till innehållet av protein, vitaminer och mineraler. Av dessa två alternativ är havredryck bättre än risdryck ur näringssynpunkt.

Jag har inte tillgång till pojkens journal och kan endast spekulera i varför han fick förskrivet ett kosttillskott av sin dietist. Hos barn med komjölkproteinallergi kan det dock vara svårt att komma upp i de rekommenderade mängderna kalcium på grund av att man måste utesluta kalciumrika livsmedel, som exempelvis ost. Troligtvis gjorde pojkens dietist en kostanamnes som påvisade att hans intag av kalciumrika livsmedel inte var tillräckligt och bedömde att han därför behövde ett tillskott för att säkra sitt intag.

Hoppas du känner att du fått ett svar på din fråga.

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)