Bebis dricker dåligt

Publicerat fredag, 03 december 2010

Hej,
Jag har en son som snart är 8 månader och jag tycker att han dricker dåligt. Han helammades till ca 4,5 månader då vi började med smakportioner. Introduktionen av smakportionerna gick bra och idag äter han gröt till frukost, fruktpure till mellanmål, hemlagad mat + fruktpure till lunch, barnyoghurt till mellanmål, hemlagad mat + fruktpure till middag och gröt på kvällen. Innan han somnar ammar jag honom men han dricker inte mycket. Han är inte så intresserad av att amma längre men när man bjuder bröstet till honom så dricker han lite men inte alls som tidigare. Känner att jag inte har mycket mjölk kvar att ge honom i och med att jag oftast bara ammar en gång per dygn och skulle gärna sluta amma. Problemet är att han inte vill ta flaska och tycker inte om modersmjölksersättningen som BVC rekommenderat mig att ge honom tills han är 1 år. Han dricker helst kallt vatten ur pipmugg men det handlar inte om stora mängder där heller. Har provat med modersmjölksersättning i pipmugg men inte heller det fungerar vidare bra. Brukar försöka blanda ersättning i maten men det handlar oftast om max 15 ml per måltid. Min fråga är alltså om jag måste ge min son mjölk, dvs måste jag fortsätta amma honom fastän han inte är så intresserad längre eller måste jag ge honom modersmjölksersättning att dricka? Jag är rädd för att han inte får i sig tillräckligt med kalcium om han inte dricker någon mjölk. Det finns förstås lite mjölk i gröten och yoghurten han får men BVC tyckte att jag också skulle försöka få i honom 1,5 dl modersmjölksersättning per dygn och det går inte. Hur ska jag göra?

Hej

Äldre pojke som dricker vatten.

Den måltidsdryck man allmänt rekommenderar till barn i den här åldern är vatten, så det är jättehärligt att höra att han gillar det! Rekommendationen från Livsmedelsverket är att man väntar med mjölk som måltidsdryck tills barnet är 10-12 månader och även efter det rekommenderar man vatten till huvudmålen. Däremot kan du redan nu ge lite mjölk på gröten om du vill.

Jag tycker att du ska låta honom dricka vatten ur pipmugg vid varje måltid och kanske någon gång emellan, men du ska inte förvänta dig att han klunkar i sig några jättemängder.

Vätska finns i maten och gröten också. Kissar han och mår bra tycker jag inte du ska oroa dig över detta.

Jag tycker inte att det finns någon anledning att introducera modersmjölksersättning, som ju är en ersättning för bröstmjölk, till ett så här stort barn. Ska ni fortsätta att prova med flaska (alla barn gillar inte det) så känns det mest naturligt med välling i den här åldern.

När det gäller kalcium får han ju en del via maten. Man rekommenderar berikad barngröt (pulvergröt) upp till ett års ålder. Den är berikad med olika näringsämnen och innehåller bl a kalcium.

Sedan kan jag inte låta bli att komma med ett annat råd också när du beskriver vad din pojke äter. Han har ju ätit ”fast föda” ganska länge nu och jag tycker att du ska introducera mat med lite annan konsistens. Prova t ex med pyttesmå bitar bröd eller mosad frukt.

 

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)