DHA-tillskott till småbarn (vegetarian)?

Publicerat måndag, 27 maj 2013

Hej,

Måste man ge småbarn som är lakto-ovo-vegetarianer (min son är 1,5 år) tillskott av DHA i form av animalisk olja för att tillgodose behovet av de långkedjade fettsyrorna med 20 och 22 kolatomer, eller räcker det med tex linfröolja och rapsolja?

Man säger ju att det inte ska vara några problem för barn att vara vegetarianer, men är det inte svårt att tillgodose dessa viktiga fettsyror om man inte är fisk?

Hejsan,

Omega-3-fettsyror är en familj av fleromättade fettsyror som har livsviktiga funktioner i kroppen. Från omega-3 kan kroppen bilda flera fettsyror med längre kolkedja och fler dubbelbindningar. DHA är en av de fettsyror som bildas från omega-3 fettsyran alfa-linolensyra.

Fisk, speciellt fet, är rik på fettsyran DHA.

Rapsolja och rapsoljebaserade margariner innehåller relativt mycket av omega-3-fettsyran alfa-linolensyra. Även vissa nötter, t.ex. valnötter ger en del. Där kan alltså omega-3, i alla fall till viss del, omvandlas till DHA.

Jag ställde samma fråga som du till Livsmedelsverket för några år sedan med anledning av en patient som hade fiskallergi. Fick då besked om att 1 tsk rapsolja/dag täcker behovet av omega-3 fett. Den kan vara tillagad eller i en sallad, och det behöver inte vara någon exklusiv sort.

, , , ,

  1. #1 av Andreas Rydström, 2013-09-16 - 21:21

    Bara en liten rolig fakta angående detta! Det finns icke-animaliska källor på DHA och EPA från alger. Icke-animaliska omega-3-tillskott med alg-ursprung och höga halter av DHA och EPA säljs på en del hälsokostbutiker bland annat på internet.
    /Andreas

  2. #2 av Lisa, 2013-12-02 - 17:47

    Jag tänkte också ta upp det här med algolja. En del veganer och vegetarianer använder sig av det.

(publiceras inte)