Dotter som inte dricker mjölk

Publicerat lördag, 04 september 2010

Hej!
Min dotter är 4 år och dricker inte mjölk för att hon helt enkelt inte tycker om det. Hon är lite svår på mat och är ofta rädd för att smaka på ny mat. Hon äter dock yoghurt varje morgon och för övrigt allsidig kost hemma och på förskolan. Har fortsatt ge henne D-droppar. Min fråga är om hon får i sig tillräckligt kalcium och vitaminer eller ska man ge kosttillskott?
MVH
Charlotte

Hej Charlotte,

Barn klarar sig bra på att dricka vatten till huvudmåltiderna, men behöver mejeriprodukter till frukost och mellanmål.

barn klarar sig bra på att dricka vatten till huvudmåltiderna, men behöver mejeriprodukter till frukost och mellanmål. De stora kalciumkällorna är mjölk, yoghurt, glass och ost.

Om din flicka äter yoghurt dagligen och mat som är lagad med mjölk och dessutom ibland glass eller ett par skivor ost behöver du inte oroa dig för mängden kalcium. Man bör titta på kalciumintaget över en lite längre period, till exempel en vecka.

Om du ändå känner dig osäker på om mängden räcker tycker jag att du kan gardera dig och ge din flicka 250 mg/dag av receptfria kalciumtuggtabletter. Detta motsvarar hälften av rekommendationen för åldern och är helt ofarligt att ge.

Det är bra att du ger vitamin D samtidigt, eftersom det hjälper kroppen att ta upp kalcium. I övrigt behöver du inte oroa dig för något näringsämne.

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)