Enbart hemlagad mat?

Publicerat lördag, 10 juli 2010
Hej!
Min dotter är 6 månader och hon har fått modersmjölksersättning från det att hon var tre veckor, på heltid från att hon var 3 månader. Vi började med smakisar när hon var 4 månader och nu äter hon hemmahjord puré en gång/dag. Jag vill helst undvika industritillverkad mat, men blir ändå osäker på om hon får i sig tillräckligt av alla nödvändiga vitaminer och mineraler, främst järn. Så här ser hennes dag ut:06.30: En flaska ersättning
09.00: Mannagrynsgröt med aprikosmos + extra fett
12.00 Puré på exempelvis köttfärs, sötpotatis och morot eller fisk i dillsås med potatis, broccoli och ärter. Två exempel på lunch puré. Lunchen avslutas med lite fruktpuré
15.00: En flaska ersättning eller fruktpuré och ersättning som extra tillval.
18.00 Mannagrynsgröt + extra fett och fruktpuré.
19.30: En flaska ersättning

Kan jag med detta upplägg vara säker på att hon får i sig tillräckligt med järn, eller kan jag göra ngt mer för att öka på järnupptaget? Mannagrynsgröten är gjord på havremjölk.
Hälsn/ Linda

Hej Linda,

Livsmedelsverket rekommenderar industritillverkad gröt, välling eller modersmjölksersättning upp till ett års ålder som ett komplement till annan mat.

Livsmedelsverket rekommenderar industritillverkad gröt, välling eller modersmjölksersättning (dessa är berikade med järn) upp till ett års ålder som ett komplement till annan mat. Detta för att vara säker på att mängden järn blir tillräcklig. Du behöver med andra ord inte oroa dig för järninnehållet i din flickas mat nu när hon dricker modersmjölksersättning och har kommit igång så bra med annan mat!

Vi barndietister brukar ofta rekommendera två lagade måltider per dag till barn i den här åldern. Anledningen är att det på så sätt är lättare att få i sig olika näringsämnen. Dessutom bör man komma ihåg att din flicka fortfarande är i en ålder då hon ska vänja sig vid, och troligen är nyfiken på, nya smaker.

Så småningom kan du byta eftermiddagsflaskan mot t ex en smörgås utan kanter skuren i små bitar. Pålägg kan vara leverpastej, t ex.

Om du upplever att hon inte blir riktigt mätt på modersmjölksersättning till natten kan du byta till välling. Det är i princip samma sak, fast med innehåll av mjöl för att öka mättnaden.

 

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)