Fet av nötter?

Publicerat fredag, 15 juni 2012

Hej!

Blir man fet av nötter?

Man tror att nötternas kombination av protein, fett och fiber innehåll kan ligga bakom den mättande effekten av nötter.

Hej! Nötter är fettrika och innehåller mycket energi och det är en av anledningarna till att en hög konsumtion av nötter inte generellt rekommenderas. Vad gäller viktuppgång och konsumtion av nötter är vetenskapen något otydlig. Studier tyder på att personer som regelbundet äter nötter antingen går ner i vikt, bibehåller sin vikt eller går upp i vikt, dock mindre än väntat.

Nötter verkar också ha en mättande effekt. Teorin idag är att nötternas kombination av protein, fett och fiber innehåll kan ligga bakom den mättande effekten. Det verkar också som att fettinnehållet i nötter inte heller tas upp helt och hållet i kroppen.

Den mättande effekten och att fettet inte tas upp helt och hållet i kroppen kan vara några av orsakerna till att man i studier inte har observerat den viktförändring som förväntas till följd av det ökade energiintaget av nötter.

Sammanfattningsvis, nötter innehåller mycket energi och därför kan man överstiga energibehovet genom att äta stora mängder, vilket kan leda till viktuppgång. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns forskning som tyder på att det finns flera fördelar med att äta nötter regelbundet, som exempelvis innehållet av vitaminer och mineraler samt minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, förändrade blodfetter, högt blodsocker och högt blodtryck.

Vad som är ett lämpligt intag av nötter är däremot individuellt och kan bero på hur kosten ser ut i övrigt. En lagom näve, eller en halv deciliter per dag, kan vara en bra mängd.

,

  1. #1 av Erik / www.överviktig.com, 2012-10-01 - 15:54

    Hej!

    Håller på och sätter samman enkla tips för att gå ner i vikt på http://www.överviktig.com, kom gärna med era förslag på hur detta bäst görs.

    Tack

  2. #2 av Bosse, 2012-10-02 - 10:41

    Erik, du får nog gå igenom den sidan ordentligt med dagens forskning. Många av punkterna var urusla.

(publiceras inte)