Förstoppning hos barn

Publicerat söndag, 30 maj 2010

Hej!

Jag har en dotter som är 2 år och har problem med förstoppning sedan en tid. Vi har träffat en barnläkare och hon äter nu ett receptfritt läkemedel som skall hjälpa henne men jag vill också veta vad man kan göra med hjälp av kosten för att hjälpa henne.

Hon äter fullkornsgröt till frukost och ofta en smörgås med ost och smör, frukt/bröd till mellanmål, vanlig lunch (men gillar särskilt pasta och ris mm), ofta banan (helst åt det mer mogna hållet) och vanlig middag. På kvällen äter hon naturell yoghurt med riktig müsli  (osötad, ofta Pauluns) och klippta katrinplommon. Hon äter nästan alltid riktigt bra, förutom när hon är förstoppad. Tyvärr är det däremot svårt att få i henne ordentligt med vätska generellt.

Finns det något i hennes normala kost vi borde ändra på, ta bort eller lägga till? Är det bra att hon äter fiberrikt, eller är det dåligt med tanke på att hon inte dricker så mycket? Vet du annars något vi borde tänka på eller har du några smarta tips för att hon ska må bättre? Kan man t ex ge linfrön?

Vi funderar på att gå till en dietist för ytterligare konsultation. Finns det någon i Stockholmsområdet du kan rekommendera som är särskilt inriktad på barn?

Tacksam för ditt svar!

Vänliga hälsningar

Louise

 

Hej Louise!

När ett litet barn har tillfällig förstoppning/trög mage kan det ofta vara större idé att fundera över hur kosten ser ut.

Det låter som du serverar din flicka väldigt bra och allsidig mat. Tyvärr påverkas ofta aptiten av förstoppning och det är därför viktigt att få igång en förstoppad mage.

När ett litet barn har tillfällig förstoppning/trög mage kan det ofta vara en god idé att se över kosten. Vid långvarig förstoppning brukar dock kosten inte ha så stor påverkan.

Man kan prova att undvika stoppande livsmedel som banan, vitt bröd och pasta. Man kan även prova att ge mer upplösande livsmedel som päron, kiwi, ananas, torkad frukt (t ex russin eller katrinplommonpuré), fiberrikt bröd och fullkornsvälling.

Det stämmer, som du skriver, att man ska försöka ge extra dryck, helst vatten. Påminn din dotter om att dricka någon gång mellan måltiderna eller låt en flaska eller pipmugg med vatten stå tillgänglig.

Till lite större barn (och även vuxna) vill jag trycka på vikten av regelbundna toalettvanor och att röra mycket på sig. Till lite yngre barn kan motsvarande råd vara att de får stå lite ifred när de ska bajsa.

Det är viktigt att en läkare utesluter att det finns någon bakomliggande orsak till förstoppningen. Ibland provar man t ex en kort period med komjölksproteinfri kost för att se om det påverkar magen. I dessa fall behöver man hjälp av en dietist för att kosten ska bli fullvärdig för ett växande barn. Man kan få kontakt med dietist via remiss från sin läkare.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)