Magnesiumbrist?

Publicerat måndag, 04 maj 2009

Hej! Jag har en liten fundering. Ibland kan jag få små muskelryckningar vid ögat och jag har hört att det kan bero på magnesiumbrist. Stämmer det?

Hej! Intressant fråga du ställer! Jag anar varför denna koppling dykt upp. Att dina spontana muskelryckningar vid ögat skulle bero på magnesiumbrist ser jag dock som osannolikt.

Bra magnesiumkällor i maten är ärtor, bönor, fullkornscerealier, fisk och kött. Magnesiumbrist på grund av för lågt intag via maten är mycket ovanligt i Sverige.  Det är främst vid viss medicinering, ex diuretika, samt olika sjukdomstillstånd såsom obehandlad diabetes eller njursjukdom som magnesiumbrist kan uppstå orsakat av ökade förluster. Allvarlig brist kan ge symtom såsom neuromuskulära störningar och det är antagligen detta som givit uppkomst åt din fundering. Men som sagt, detta drabbar väldigt sällan friska människor.

 1. #1 av Josef Boberg, 2011-06-13 - 12:43

  “Magnesiumbrist på grund av för lågt intag via maten är mycket ovanligt i Sverige.”

  Jag är rätt säker på att Du har fel i detta – därför att för ca 100 år sedan – så fick Wi i oss mer än 1000 mg magnesium via normalkosten – och idag max ca 200-300 mg.

  Enär normalkosten idag innehåller mera av kemikalier och annan bråte – som skall ut ur cellerna – så innebär det att magnesiumbehovet IDAG är större än för 100 år sedan. Detta därför att enkelt uttryckt så är joniserat biologiskt magnesium “spårvagnen” för avfall ut ur cellerna och nyttigheter in i dem.

  Att sen skolmedicinen ännu ej har lärt sig att mäta magnesiumspegeln i kroppen på rätt sätt – genom att göra upprepade analyser av t ex muskelmassa – det är ju en helt annan sak.

  Mera i sak om detta – ifall Du klickar på min URL.

 2. #2 av Margareta Tornberg, 2019-02-15 - 18:23

  Läste att magnesium i maten är tillräcklig! Men jag gjorde håranalys för många år sedan och fick svar att jag hade för lite magnesium och dessutom kvicksilverförgiftad. Har nu börjat äta magnesium i tablettform då jag har fått blodcancer. Min fråga är: Vad ska man äta för att förhindra att kalligraf går till blodet istället för till skelettet där kalk behövs?

  • #3 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2019-02-26 - 08:28

   Hej Margareta,

   jag beklagar verkligen din cancerdiagnos. Hoppas att du redan är i kontakt med ett bra cancerteam på närmaste sjukhus. Min rekommendation är att du vänder dig dit för att få svar på dina frågor då vi endast besvarar generella frågor ideellt på vår hemsida och inte kan garantera svar.

   Med vänlig hälsning
   Clarissa, leg dietist

(publiceras inte)