Mjölkallergi

Publicerat måndag, 26 september 2011

Hej!
Har en son på 5 månader som är misstänkt mjölkallergisk (utslag vid mjölkintag samt kräkningar, testade nämligen barngröt med mjölk i vid 4 månaders ålder). Jag har helammat honom sedan födsel och jag äter själv i stort sett inget mjölkprotein, då sambon är allergisk, och således ha detta fungerat bra. Nu har vi börjat med smakportioner och har då hållit dessa mjölkfria samt ammar fortfarande efter varje mål ”smakisar” samt övrig tid. Men min fråga är nu om jag borde börja använda mjölkfri ersättning att berika t ex gröten med? Hade ju så smått tänkt trappa upp matintaget och minska på amningarna (sambon ska vara föräldraledig från sonen är 6 månader) Kommer då troligen amma 2-3 gånger per dygn.

Hejsan,

mitt förslag är att du introducerar de mjölkfria barngrötar som finns ute i vanlig livsmedelsbutik, istället för att berika gröt med ”ersättning”. De färdiga barngrötarna och vällingarna innehåller kalcium, protein, järn med mera och är bra att ha med i det lilla barnets mat åtminstone upp till ett års ålder.

Kalcium får ditt barn även via bröstmjölken. Det är därför viktigt att du äter tillskott av kalcium om du äter mjölkfri kost och ammar. Du behöver1 gram (1000 mg) /dag.

Jag gissar att du med ”mjölkfri ersättning” menar mjölkfri modersmjölksersättning. Dessa är en ersättning för amning och behöver inte användas i det här fallet. Din amning, kompletterad med mjölkfri barnmat, fungerar utmärkt näringsmässigt!

Kalcium får ditt barn i sig via bröstmjölken.

Att öka på matmängden och fortsätta att amma 2-3 ggr per dygn, som du skriver, tycker jag låter som en bra idé!

Det finns mjölkfria ersättningar för mjölk ute i vanlig butik, tillexempel havredryck. Dessa bör du inte ge ditt barn som dryck, nu när han är så liten, men kan användas ”som mjölk” när du lagar mat till ditt barn.

Det är viktigt att du med din läkare diskuterar hur länge ditt barn ska hållas mjölkfritt innan man omvärderar detta och kanske provocerar med mjölk. Har du ytterligare frågor skulle jag råda dig att genom din läkare få kontakt med dietist.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)