Potatisskal – farligt?

Publicerat måndag, 18 maj 2009

Är det farligt att äta potatisskalet?

Hej!

Skalet på potatisen fungerar som en mekanisk samt kemisk skyddsbarriär. I potatisen (i synnerhet i skalet och direkt därunder) förekommer det naturligt s k glykoalkaloider. Dessa innehåller kväve och skyddar bland annat potatisen mot angrepp. Om potatisen utsätts för ljus, skadedjur eller ex stötar så utvecklas glykoalkaloiderna som är giftiga och ger potatisen en besk smak. Om man råkar äta en skadad potatis så brukar man känna en brännande känsla på tungan och man kan få symtom som illamående, magsmärtor, diarré och kräkningar.

För att undvika att potatisen blir dålig ska man förvara den mörkt och skyddat. Vidare bör man kasta potatis som blivit mycket skadad eller grönfärgad samt undvika att äta potatis som smakar beskt. Genom att skala potatisen tar man bort det mesta av glykoalkaloiderna men av en “frisk” oskadad potatis är det ingen risk för förgiftning även om skalet behålls på. Tvärtom behåller man mer av näringen i potatisen, som bland annat är en god c-vitaminkälla, om man kokar potatisen med skalet på. Om man vill kan man sedan skala potatisen efter att man kokat den om man tycker det är godare men det behövs inte. Se bara till att tvätta/skrubba potatisen innan tillagning så att den inte är jordig eller smutsig då jord innehåller bakterier.

Om man vill tänka miljömässigt så kan man med fördel köpa ekologisk potatis då det används ganska mycket kemikalier vid konventionell odling av potatis.

 1. #1 av Pälle Karlsson, 2009-05-19 - 00:05

  Tack för lektionen Patrik! 🙂

 2. #2 av Kålle, 2011-06-11 - 11:08

  Måste all jord rensas bort, hur gör man då med nypotatis? Kokas inte bakterierna ihjäl?

 3. #3 av Margareta Tornberg, 2019-02-19 - 08:12

  Kalcium är bra för skelettet. Men kalcium från mjölk går till blodet har jag lärt mig. Hur är det med kalcium från växtriket som t ex soya och havre? Vad ska man äta för att kalcium ska gå direkt till skelettet?

  • #4 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2019-02-26 - 08:31

   Hej och tack för din fråga!

   Både kalcium från mjölk och från berikade drycker från växtriket är bra och tillförlitliga källor i kosten som stärker skelettet.

   Med vänlig hälsning,

   Clarissa, leg dietist

(publiceras inte)