Sämre näringsvärde i smält ost?

Publicerat onsdag, 07 oktober 2009

Jag har hört att smält (micrad eller ugnsbakad) ost ska ha sämre näringsvärde än ej uppvärmd ost, är det så?? /Student T4

Hej!

Om vi börjar med att titta närmare på näringssammansättningen i ost kan vi konstatera att ost som livsmedel främst bidrar med mineralämnet kalcium och vitamin B12. Ost innehåller även protein och fett samt andra mineraler och vitaminer i mindre mängder.

Enligt Riksmaten -97/98 bidrar ost med 21% av den svenska befolkningens kalciumintag.

Vid all form av vanlig tillagning och varmhållning som sker vid matlagning påverkas näringsinnehållet i livsmedel. Vitaminer kan förstöras, medan mineralämnen inte kan. Däremot kan både vitaminer och mineraler lakas ur. Vid tillagning av ost påverkas varken fettet eller proteinerna nämnvärt.

Vitamin B12 är relativt värmetåligt och vid matlagning sker normalt endast en 10% förlust av näringsämnet. Kalcium, som tidigare nämnts, påverkas heller inte nämnvärt av värmebehandling.

Detta innebär att vi kan dra slutsatsen att det troligtvis inte blir någon betydelsefull skillnad i näringsvärde mellan micrad/ugnsbakad ost och icke tillagad ost.

, , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)