Sex frågor och svar om frukost

Publicerat måndag, 18 februari 2019

Missade du våra fem tips om frukost i Metro i förra veckan? Lugn, här kommer alla våra svar, inklusive den sjätte bonusfrågan som inte hamnade i tidningen.

Påstående #1: Frukost är dagens viktigaste mål.
En bra frukost är fattig på socker och samtidigt rik på näringsämnen.

Stämmer delvis.

Studier har påvisat att de som äter frukost också äter mer kostfiber och frukt – vilket är bra för hälsan. Men eftersom kroppen generellt sett har svårt att omsätta stora mängder näringsämnen vid ett och samma tillfälle är det bäst att sprida ut sina måltider under dagen, gärna till tre huvudmål och något mellanmål. Frukosten är alltså en viktig del av dagens sammanlagda intag av energi och framför allt näringsämnen, men inte den enskilt viktigaste måltiden.

Påstående #2: Frukost sätter igång förbränningen.

Stämmer inte.

När man vill öka sin förbränning handlar det ofta om att man vill gå ner i vikt i form av fettmassa. Det enda som påverkar den totala fettförbränningen över ett dygn är ett kaloriöverskott eller ett kaloriunderskott. Kroppen förbränner energi dygnet runt oavsett om du äter frukost eller inte.

Påstående #3: Ska du äta något sött? Då är det bäst att göra det på morgonen.

Stämmer inte.

Näringsfattiga sötsaker i form av bakverk eller godis bör begränsas för en frisk människa oavsett om hen äter dessa på morgonen, dagen eller kvällen.

Påstående #4: Träna inte före frukost – du ska aldrig träna på fastande mage.

Stämmer inte.

Det viktigaste när det kommer till träning och kost är hur ditt energi- och näringsintag ser ut under hela dygnet och att den mat som du äter är näringsrik. Om du upplever att din livs- och träningskvalitet är som bäst när du tränar innan frukost så fortsätt med det.

Påstående #5: Det är dåligt för hälsan att skippa frukosten.

Stämmer delvis.

Det finns studier som indikerar att individer som skippar frukosten har en förhöjd risk för livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och typ 2 diabetes. Men det beror sannolikt delvis på att dåliga frukostvanor ofta förekommer tillsammans med andra riskfaktorer för ohälsa som exempelvis övervikt och rökning. Att skippa frukosten kan snarare vara ett symtom på en redan ohälsosam livsstil.

Påstående #6: Du småäter mindre under dagen om du äter frukost.

Stämmer.

Enligt studier som har utvärderat frukostmåltidens inverkan på aptitreglering kan frukostätandet i sig leda till minskade hungerkänslor under resten av dagen, jämfört med att skippa frukosten helt. Framför allt om frukosten består av något proteinrikt. Exempel på näringsrika livsmedel som innehåller protein är nötter, baljväxter, tofu, frön, ägg eller magra mejeriprodukter.

Sammanfattningsvis finns det fler fördelar än nackdelar med att äta frukost, framför allt om den består av näringsrika livsmedel.

, , , , , , , ,

  1. #1 av Margareta Tornberg, 2019-03-01 - 23:24

    Hur är det med sockerintag från honung och frukt i jämförelse med tex socker i skinka och choklad 70 procent eller socker i t ex bakverk och bröd? Om jag bara väljer honung är det sundare? Går jag inte upp i vikt av honung jämfört med socker?

    • #2 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2019-03-19 - 16:55

      Hej igen Margareta,

      Jag lägger till din fråga i vår frågelåda. Om den besvaras så dyker svaret upp här på hemsidan. Har du fler frågor får du gärna ställa dem direkt i frågelådan.

      Med vänlig hälsning

      Clarissa, leg dietist

(publiceras inte)