Skillnad på mättat och härdat fett?

Publicerat måndag, 27 april 2009

Jag läser ofta i media om mättat fett, härdat fett och transfett. Vad är skillnaden?

För att reda ut dessa begrepp får vi ta det från början! Det finns tre huvudgrupper av fett: mättat, enkelomättat samt fleromättat.

Mättat fett består av fettsyror som är uppbyggda av enbart enkelbindningar mellan kolatomerna. Detta gör fettet stelt, hårt och hållbart. Smör innehåller mestadels mättat fett och har ju också en tämligen hård konsistens om du tänkt på det. Mättat fett finns naturligt i animaliska livsmedel.

Enkelomättat fett innehåller en fettsyra med en dubbelbindning mellan två kolatomer. Detta gör fettet lite mer mjukt och rörligt. Dubbelbindningen är i så kallad -cis-form. 

Fleromättat fett innehåller en fettsyra med flera dubbelbindningar. Detta fett är än mer mjukt och flytande. Omega-3 är en välkänd fleromättad fettsyra. Enkel- och fleromättat fett finns naturligt i ex rapsolja, varav oljans flytande konsistens.

Härdat fett är fett som på industriell väg gjorts mättat genom att man tillfört vätejoner för att bryta de dubbelbindningar som finns och skapa enbart enkelbindningar. Detta för att exempelvis få bättre hållbarhet och konsistens. Härdat fett återfinns ofta i kakor, halvfabrikat, färdigrätter mm. Om man påbörjar en härdning men avbryter processen innan alla dubbelbindningar brutits så får man så kallat delvis härdat fett eller transfett. Namnet kommer från att dubbelbindningarna har fått en -trans-form. Transfett återfinns också i kakor, halvfabrikat, färdigrätter mm men har börjats tas bort allt mer på grund av dess ohälsosamma effekter på vår kropp.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)