Smör vid laktosintolerans

Publicerat fredag, 28 maj 2010

Hej,
min läkare tyckte att jag själv kunde testa om jag var laktosintolerant genom att avstå från mjölkprodukter i 2 veckor och sedan se hur jag regerade efter ett stort glas mjölk.

Min fråga är om jag måste avstå även från smör? Och om det är något annat allmänt jag måste tänka på?

Tack på förhand!
Yvonne

Hej Yvonne!

Smör går oftast bra att äta vid laktosintolerans

Den individuella variationen är stor vad gäller hur mycket laktos man tål vid laktosintolerans och inga livsmedel är direkt tillåtna eller förbjudna. Därför är det viktigt att man prövar sig fram. De flesta tål 5-10 g laktos per dag, motsvarande 1-2 dl mjölk, andra tål betydligt mer eller mindre.
Det säkraste och bästa sättet är att starta med helt laktosfri kost för att sedan öka laktosinnehållet gradvis tills man hittar sin egen nivå.

Smör och margarin innehåller 0,1-1 g laktos/100 g och är generellt sett väl tolererade. Oftast äter man inte så stora mängder av dessa att de utgör ett problem. Ost som är lagrad mer än tre månader är i princip laktosfri och brukar också gå bra. Svenska livsmedelsverket har en laktostabell som delar in livsmedel efter hur mycket laktos de innehåller, du hittar den här.

En del sammansatta produkter kan innehålla laktos såsom korv, leverpastej, pulversås eller -soppa, kex, pannkakmix, potatismos gjort på pulver o.s.v. Läs noga på innehållsförteckningen och kolla efter ord så som: mjölksocker, mjölkpulver, skummjölkspulver och torrmjölkspulver.

Jag tycker läkarens råd om att undvika mjölkprodukter som innehåller laktos ett tag för att sen se hur du reagerar vid intag är något du ska följa. Om du märker en skillnad så bör du utredas närmre för att verkligen fastställa att det rör sig om en laktosintolerans och inget annat. Det finns olika metoder för att göra detta, bland annat laktosbelastning eller att mäta mängden vätgas i utandningsluften. Din läkare kan hjälpa dig med detta.

Lycka till!

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)