Svullen och gasig av kolhydrater?

Publicerat måndag, 29 november 2010

Hej! Jag läste någonstans att man kan få bukt med den svullna magen av att utesluta kolhydrater?

Oftast när jag äter blir den jättesvullen och gasig. Jag vet redan att jag är känslig mot mjölk (heller inte glutenintolerant) Kan det hjälpa med att äta mindre kolhydrater?

Hej!

Det framgår inte i ditt mejl om du redan utesluter laktos i din kost eller ej. Om inte så kan en stor del av anledningen till din svullna mage bero på detta. Vid laktosintolerans så bryts inte laktosen ner fullständigt i tarmen vilket kan ge upphov till gaser, magknip och uppblåsthet.

När det gäller övriga kolhydrater så ger vissa sorter mer gasbildning under fermentering (jäsningsprocess i tjocktarmen av bakterier). Dit hör exempelvis inulin, oligosackarider, resistent stärkelse, vissa lösliga kostfibrer och sockeralkoholer (ex sorbitol och xylitol). Dessa hamnar till stor del ospjälkade i tjocktarmen och bryts där ner av bakterier. Bakterierna fermenterar kolhydraterna varvid korta fettsyror (viktig näring för tarmcellerna) och gaser bildas.

Bakteriefloran ser olika ut hos olika personer och vissa är mer eller mindre känsliga för fermenterbara kolhydrater. Genom att minimera intaget av dessa under en begränsad tid, för att sedan införa ett livsmedel i taget, så kan du bäst utvärdera vad som orsakar besvär. Många gånger handlar det om mängden av livsmedlet man äter och små mängder brukar gå bra. Det är viktigt att du inte utesluter livsmedel i onödan utan prövar dig fram till vad som fungerar respektive inte fungerar.

Födoämnen som kan leda till ökad gasbildning
Kål Vitkål, rödkål, kålrot, broccoli, blomkål
Lök I princip alla sorter. Purjolök, rödlök och silverlök i mindre mängder brukar gå bra.
Baljväxter Ärter, bönor, linser
Övriga grönsaker Sparris, kronärtskocka, jordärtskocka, selleri, paprika, chilifrukter, rädisor
Frukt Katrinplommon, plommon, vindruvor, torkad frukt. All frukt i stora mängder
Spannmål Fullkornsbröd (med hela kärnor kvar), müsli
Sötningsmedel Sorbitol, mannitol, xylitol, fruktos

Födoämnen som oftast går bra
Grönsaker Bladgrönsaker (spenat, sallad), tomat, gurka
Rotfrukter I måttliga mängder och om de kokas mjuka
Frukt All frukt i måttliga mängder
Spannmål Bondbröd, ciabatta, baguette
Flingor Ris- och majsbaserade flingor
Ris och pasta Dock ej råris och fullkornspasta

Lästips för den som vill veta mer: Magen –Bakterier,buller och brak. Peter Benno et al. Karolinska institutet. University Press

Lycka till!

, , ,

  1. #1 av Linda, 2010-11-30 - 22:49

    Lider av precis samma sak och blir bra mkt bättre av att utesluta en hel del kolhydrater såsom ris, pasta och bröd/spannmål. Utesluter även frukt, men äter bär och alla grönsaker. Även de som ofta anses vara gasbildande. Det går jättebra att äta dessa om man inte kombinerar dem med andra kolhydrater.
    I stället äter jag mkt fett och protein tillsammans med grönsaker.

  2. #2 av Bosse, 2010-12-06 - 12:52

    Jag äter också mycket vitkål, broccoli etc men släpper aldrig en fis, enda gången jag släpper väder är om jag fått i mig (av misstag) Mjöl, stärkelse, socker etc.)

(publiceras inte)