Tid för Introduktion av gluten och storlek på smakportioner till 4,5 månaders bebis?

Publicerat fredag, 23 september 2011

Hej

Vi har precis börjat ge smakportioner till vår son som är 4,5 mån gammal. Hittills har han helammats, men nu orkar jag inte mer och vi trappar ner amningen och ger ersättning med flaska istället. Jag har två frågor. Ska vi introducera gluten i till exempel havregröt medan jag fortfarande ammar lite (ca 5 min varje amning)? Om en till två veckor kommer jag inte att amma alls. Eller är det bättre att vänta med att introducera gluten tills han är sex månader?

Min nästa fråga handlar om portionsstorlek. När man gett ett livsmedel i fyra till fem dagar och ska börja med ett nytt, ska man då sluta med det första eller ger man då två sorter samtidigt (både potatis och morot, och sen även palsternacka etc.) eller hur gör man?

Mvh Erika

Hej,

Första gången man ger fast föda handlar det mest om att vänja sig vid en ny konsistens. Då kan en halv tesked vara lagom!

Ja, jag tycker att du ska introducera lite gluten under tiden du ammar om det är möjligt. Det är rådet från Livsmedelsverket och bottnar sig i att man tror att amningen kan ge ett skydd mot uppkomsten av glutenintolerans. Det finns dock inget råd om vilken mängd som är lagom och behöver absolut inte ges i direkt samband med amning. Rådet är mer “under den period man fortfarande ammar”. Introduktion av smakportioner rekommenderas från fyra till sex månaders ålder, så det kan ju passa bra nu!

Havre är  i princip glutenfritt och ingen bra ”glutenkälla”. Mitt råd är att du ger en berikad babygröt från butik (finns med åldersangivelse från 4 månaders ålder). Dessa grötar rekommenderas till barn upp till ett års ålder framför allt på grund av att de är berikade med järn.

När det gäller takten i vilken man ska introducera smakportioner finns det ingen egentlig vetenskap, utan råden har mer kulturell grund. Man brukar säga att man ska introducera ett födoämne i taget för att vänja barnet vid smaken och för att se så att det tål allt, det vill säga inte får utslag av något till exempel. I övrigt kan man introducera nytt oftare än var fjärde dag och blanda olika smaker efter eget tycke.

Du undrar även över portionsstorlek. Första gången man ger fast föda handlar det mest om att vänja sig vid en ny konsistens. Då kan en halv tesked vara lagom! Allt eftersom barnet vänjer sig vid att hantera maten i munnen och gilla smaken kan man öka mängden. Ge barnet så länge det gapar och visar att det är hungrigt!  Tänk på att den mängd som finns i barnmatsburkarna inte passar alla barn. En del äter en halv burk, andra en och en halv…

, , ,

 1. #1 av lothgar, 2011-12-30 - 09:41

  Bör inte artiklar som denna uppdateras med korrekt information när livsmedelsverket rekommenderar att man ska helamma dom 6 första månaderna?

  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Spadbarn/#sex

  • #2 av Anna Hansson, leg dietist, 2012-01-05 - 12:25

   Hej
   Visst stämmer det att Livsmedelsverket kommit med nya råd om mat till spädbarn nu under hösten 2011.
   De trycker nu extra mycket på vikten av att introducera gluten under perioden fyra till sex månaders ålder, i form av sk smakprov, dvs kryddmåttsstora mängder av tex gluteninnehållande barngröt.
   När det gäller introduktion av sk smakportioner, dvs större mängder mat och gröt, är rådet från Livsmedelsverket nu att vänta till efter sex månaders ålder.

(publiceras inte)