Vår 5-åring vill vara vegetarian, vad ska vi göra?

Publicerat torsdag, 24 mars 2011
Min son som är snart 5 år har bestämt själv att han är vegetarian. Motiveringen är att “det är synd om djuren”. Hemma har han helt slutat med kött och fisk, medan han fortfarande äter mycket lite på förskolan. Vi har försökt ge honom bönor och linser i stället, men han äter inte det heller. Så kosten består numera mest av bröd (utan pålägg), pasta, ris, potatis, broccoli och keso och äggvita (äter inte gulan). Han dricker mycket mjölk.
Han har alltid ätit väldig lite grönsaker, men tidigare har han ätit skapligt bra av annan mat så länge det inte är något med sås.
Vi vill ogärna bråka om mat så just nu är kosten så här begränsad. Min fråga är ifall det är något problem på sikt. Jag vill ju inte att han ska få bristsjukdomar eller inte växa som han ska.

 

 

 

Hej,

Rent allmänt brukar det inte vara några problem för barn att äta en vegetarisk kost, så längre mejeriprodukter finns med (se t.ex tidigare svar: vegetarisk kost till småbarn?).

Det är dock viktigt att förklara för sonen att man måste lägga till något i sin kost när en så stor del som kött och fisk plockas bort. Ska han genomföra det här måste han våga prova nya livsmedel. Det är viktigt för att han ska växa och må bra och även för att han ska orka leka.

Hans ätande är ju redan väldigt begränsat och risken är stor att han inte får i sig tillräckligt av en rad olika näringsämnen, bl a fett, protein och mineraler.

Baljväxter utgör en stor del i den vegetariska kosten eftersom de innehåller proteiner och ger bra mättnad. Jag tycker absolut att ni ska låta honom prova sojakorvar och även quornprodukter som är ”köttliknande” men har vegetariskt ursprung. Det är viktigt att använda extra fett, t.ex olja, i matlagning.

Det är jättebra att han äter mejeriprodukter (mjölk och keso t.ex). Där får han i sig många bra näringsämnen, bland annat kalcium och protein. Kanske kan han tänka sig ost eller mjukost?

Jag skulle råda dig att köpa vitamin- och mineraltablett för barn på apoteket och se till att hans tillväxt följs extra på BVC. Jag tycker även att du ska ta kontakt med en dietist som kan räkna i detalj på vad din pojke får i sig av olika näringsämnen.

 

 

, , , ,

  1. #1 av Linus Berglund, 2013-04-14 - 19:26

    Ni skulle kunna testa lite recept från http://www.vegomatsedel.se och se vad som “fastnar”. Det finns en del stroppiga grejer, men även en del mer traditionellt “barnvänlig” mat.

    Sen finns det mängder av recept där baljväxter mer är “konsistensgivare” än något som uppfattas som huvudingrediens. Jag har med stor framgång lyckats med detta recept till barn: http://www.tasteline.com/Recept/Daal_2 (då med grönsaksbuljung (bara en tärning) och torkad koriander).

(publiceras inte)