Viktiga vitaminer vid komjölksallergi

Publicerat måndag, 10 januari 2011
Hej!
Min tvååring är allergisk mot mjölkprotein och soja. Han dricker kalciumberikad havremjölk. Vad jag undrar är om man som mjölk- och sojaallergiker riskerar att gå miste om några vitaminer och om så är fallet, vilka vitaminer kan vara bra att komplettera med?

Hej

Om ditt barn äter en allsidig kost i övrigt (och inte vegetarisk kost t ex) behöver du inte oroa dig över intaget av några andra näringsämnen än kalcium. Den berikade havredrycken innehåller lika mycket kalcium som mjölk, men ofta dricker inte så här små barn några större mängder.

Om ditt barn fortfarande gillar berikad ”babygröt” och välling så får du gärna fortsätta att servera det. Det finns mjölk- och sojafria varianter som är berikade med många olika näringsämnen, bland annat kalcium.

Till barn som inte dricker välling, äter berikad gröt eller dricker berikad dryck behövs ett tillskott av kalcium. Jag rekommenderar de receptfria tuggtabletterna från apotek som man kan krossa (finns inga speciella för barn) och blanda i dryck.

Välj gärna ett kalciumtillskott med vitamin D, om ditt barn slutat med D-droppar. Vitamin D hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium.

Jag vill inte uttala mig om vilken mängd kalciumtillskott ditt barn eventuellt behöver, utan att veta hur mycket han äter av berikade produkter. Rekommendationen för åldern är 600 mg kalcium/dag och det är vanligt att man i den här åldern behöver ta ungefär halva den mängden som kalciumtillskott även om man dricker berikad dryck.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)