Allergi mot kostttillskott?

Publicerat torsdag, 27 februari 2020

I början på december kände jag mig lite allmänt hösthängig och köpte apotekets B-vitaminer. Jag överdoserade dessa och tog 2-3 tabletter per dag. Efter tre dagar fick jag en sprängande huvudvärk bakom höger öga, problem med torra och röda (båda) ögon, blev lätt skärmtrött samt väldigt ljuskänslig. Gick till optikern och läkaren som inte hittade något fel, fick remiss till ögonmottagningen på lasarettet där ytterligare en läkare och en kandidat undersökte mig i över en timme utan att hitta något fel.

 

Nämnde inget om B-vitaminer men kom i samma veva på att jag upplevt en mildare fotofobi av B-vitaminer förra gången jag åt detta kosttillskott för ett par år sedan. Därför slutade jag ta tabletterna även denna gång och allt blev bra igen runt jul och nyår.

 

Har googlat extremt mycket på varenda ingrediens på vitaminburken utan att hitta något som över huvud taget går att vara allergisk mot. Tänkte att allt var en tillfällighet och köpte ett annat märke med B-vitamin för ca 3 veckor sedan. Har nu haft problem med ögonen i 2 veckor tills i förrgår då jag slutade med tabletterna.

 

Jag undrar vad detta kan bero på? Det låter helt orimligt att vara allergisk mot vitaminer, men det är uppenbarligen något i B-vitamintabletter som jag reagerar på?

 

Hej.

Jag förstår om du sätter dina symtom i samband med intag av dessa kosttillskott men fundera även på om det finns några andra faktorer som kan kopplas till dina symtom. När det gäller överkänslighet mot tillsatser, tillskott mm finns det inga bra utredningsmetoder i vården, det vill säga det är svårt att mäta.

Det enda sättet är just via elimination (plocka bort) och provokation (lägga till) och att notera sina symtom.

 

MVH Jenny

 

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)