Allergisk mot allt rött?

Print Friendly, PDF & Email
Publicerat måndag, 12 oktober 2020

Hej, jag arbetar i ett skolkök och har fått in en beställning av specialkost där barnet ska vara allergiskt mot allt rött och då främst tomat. Kan man ha en allergi mot röda livsmedel? jag tänker att det sträcker sig ju över flera livsmedelsgrupper, bär, frukt, tomat, paprika m.m. Och hur ska man tänka angående kidneybönor? Den kallas ju i folkmun för röd böna men är ju mer brunaktig i tonen, vart ska man dra gränsen?
Tacksam för snabbt svar.

Hej.

För det första tycker jag ni skall be om ett mycket mer specificerat intyg för att underlätta för er och för att kosten för eleven skall bli så bra och varierad som möjligt. Som svar på din fråga är att man  generellt inte allergisk mot en färg /ett färgämne utan mot proteiner i olika typer av vegetabiliska eller animaliska livsmedel.  Barn som har eksem kan ibland få mer symtom av livsmedel såsom tomat, paprika, jordgubbar , som ju visserligen är röda. Detta är ofta en mer ospecifik överkänslighet det handlar om.

Jag tycker som sagt att ni ska be om en mer specifik lista att utgå ifrån. 

MVH Jenny

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)