Fråga kring pollen och korsallergi

Publicerat torsdag, 13 juni 2024

Jag har egentligen två olika frågor angående pollenallergi, korsallegi och nötter.

 

  1. Om man som jag har pollenallergi mot bl a björk så gör det att jag/man också blir överkänslig mot en del olika livsmedel som bl a olika nötter.

Som en vegetarian så vill jag gärna kunna äta en del livsmedel som orsakar lite problem som stelhet, kramp och uppblåst mage, finns det nåt sätt att undvika det? förutom blötläggning över natten av nötterna som hjälper lite men inte helt.

 

  1. Det finns ju också en typ av allergivaccination som kallas hyposensibilisering vilket innebär att man får injektioner eller tabletter som innehåller små mängder av allergenerna så man gradvis under en tid vänjer kroppen som slutar att reagera på allergenen och man blir fri från allergin och symptomen. Då är min fråga, eftersom kroppen i en krsallergi situation reagerar på liknande ämnen björk-nötter så borde man väl kunna göra samma sak där, dvs hyposensibilisering där man dagligen äter små mängder nötter tills kroppen inte längre reagerar på detta ämne som liknar björkpollen och botar allergin mot både dessa?

 

Hej

Fråga 1: Om man har en björkpollenallergi kan man även reagera på vissa nötter, mandel och frukter som innehåller liknande protein som finns i björkpollen. Det är sällan allvarliga symtom , ofta individuellt och för vissa är det säsongsberoende. Man kan prova sig fram med mindre mängder.

Ibland kan uppvärmning eller blandning i andra livsmedel fungera. Baljväxter typ linser och ärtor korsreagerar inte eller mycket sällan med björkpollen.

Fråga 2: Det finns ingen studie som visat på denna frågeställning vad jag känner till. Om man inte får symtom eller bara milda symtom av ett livsmedel man är korsallergisk mot brukar man kunna äta detta. Det finns inget som talar för att man skall undvika för säkerhetsskull.

Hoppas det kan hjälpa dig vidare, mvh Jenny

 

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)