Ägg-, vete- och mjölkallergi. Vad kan man äta?

Publicerat tisdag, 08 februari 2011

Hej!

Jag har en dotter med dessa allergierna (ägg, vete och mjölk). Jag undrar nu vilka ämnen/ord som innehåller och/eller framställs av dessa? T ex jag fick veta om det står “ovo” i ingredienser så innehåller det ägg, lika så när det står glukos så kan det vara från vete. Tacksam för svar, då det finns mycket av dessa ämnen som är gömt i andra former/ord och att min dotter och andra med dessa allergierna fortfarande kan få i sig något som dom blir jättedåliga av.
Mvh Ulrica

Hej Ulrica,

Vid en kombination av allergier mot olika basfödoämnen behöver man få kontakt med en dietist.

Vid en kombination av allergier mot olika basfödoämnen behöver man få kontakt med en dietist. Dels för att lära sig hur man tyder ingrediensförteckningar utifrån dessa allergier men också för att få råd om hur man ersätter dessa ämnen i matlagningen och hur man sätter ihop en näringsmässigt hållbar kost utan dessa basfödoämnen. Det är tyvärr omöjligt för mig att ge dig ett helt uttömmande svar här men jag skall försöka ge dig lite att börja med.

För det första så är både ägg, vete och mjölk allergener som måste deklareras i ingrediensförteckningen enligt gällande regler. De får alltså inte döljas bakom andra ingredienser. Om en produkt till exempel innehåller margarin och ströbröd så måste ägg, mjölk och vete märkas ut om de döljer sig i dessa ingredienser. Då kan det se ut såhär: “…margarin (mjölk), ströbröd (vete, ägg)…” Däremot finns det exempel där man som konsument förväntas förstå att exempelvis mjölk ingår i de listade ingredienserna. Ett exempel på detta är smör och ost. Även om smör eller ost ingår i en produkt så specificeras inte detta med ordet “mjölk” i ingrediensförteckningen utan man förväntas förstå att smör och ost innehåller mjölk.

I början känns det som en djungel och det kan vara mycket frustrerande att behöva granska och förstå ingrediensförteckningar. När man väl lärt sig det så blir det dock enklare.

Det är praktiskt att skaffa sig ett ingredienslexikon eller små minilexikon för just de allergen man är intresserad av. Ett bra ingredienslexikon finns att beställa på Svenska Celiakiförbundets hemsida. Minilexikon för till exempel ägg, vete och mjölk finns gratis att hämta i många ICA-butiker. Du kan läsa mer om deras allergiservice på deras hemsida.  Där kan du också ladda ner minilexikon, så kallade lathundar, för de olika allergenen.

Det finns mycket bra information om olika matallergier på Livsmedelsverkets hemsida. Under länken finner du mer läsning om veteallergi och glukossirap. Det är ytterst ovanligt att veteallergiker reagerar på glukossirap men det kan kännas tryggt att själv få läsa detaljerad information om det.

Jag rekommenderar varmt att ni har regelbunden kontakt med en dietist för att få stöd och vägledning. En tjänst som FrågaDietisten.se kan inte ge det omfattande och individanpassade svar som du verkligen skulle behöva.

, ,

  1. #1 av linda, 2014-08-17 - 20:10

    Hej!
    Min pojke har samma….han äter glutenfritt, mjölkfritt och ägg vi har ochså kontakt med en dietist. ..
    de finns mycket han kan äta…men jag läser mycket vad som är i.tex så finns de vete och mjölk i lösgodis.glass.chips osv…du får gärna maila mig om du har fråger.

    linda

(publiceras inte)