Alkohol vid celiaki?

Publicerat måndag, 20 juni 2011

Hej!

Vad för slags alkohol kan man dricka om man är glutenintolerant? Jag har exempelvis hört genom rykten om att rom och mintuu ska gå bra att dricka, stämmer det?

 

Hej,
Det stämmer att man kan dricka rena spritsorter vid celiaki (glutenintolerans). Så sådant som vodka, rom och likör (t ex Mintuu) går bra. Även whiskey och brännvin som är gjorda på gluteninnehållande sädesslag går bra, eftersom de är destillerade och det inte finns något gluten kvar i den färdiga produkten. Vin är också glutenfritt. Men se upp med öl, när det gäller öl bör du välja glutenfria sorter.

Men ta det försiktigt när du dricker alkohol. När man blir berusad gör man lättare sådant som man inte skulle göra när man är nykter, t ex stoppar mat i munnen som man inte kontrollerat att den är glutenfri först. Så drick med måtta, av flera skäl.

, ,

  1. #1 av Helena, 2011-07-18 - 15:20

    Min brorsa kan inte dricka ren sprit som är gjord på sädesslag. Givetvis inte whiskey eller öl heller som är gjord på sädesslag. Men rom går utmärkt att dricka och sprit gjord på potatis och vin.

(publiceras inte)