Alkohol vid spannmålsallergi?

Publicerat lördag, 12 januari 2013

Hej,
Jag har allergi mot korn, råg, vete, havre, dinkel, kamut, gluten.
Kan ni hjälpa mig med vilka alkohol/spritsorter som inte är/innehåller detta ?

Tack på förhand!

 

Hej!

Rena spritsorter innehåller inte protein från de sädesslag du nämner. Så sådant som vodka, whiskey och brännvin som är gjorda på gluteninnehållande sädesslag går bra, eftersom de är destillerade och det inte finns något gluten eller annat sädesslagsprotein kvar i den färdiga produkten.

En del vill trots allt helst hålla sig till alkoholsorter som är framställda av helt andra råvaror. Då finns det till exempel tequila som görs av en agaveväxt och rom som som görs på sockerrör. Vin görs på druvor. Men se upp med öl, när det gäller öl bör du välja sorter som är bryggda på till exempel hirs eller majs.

Oavsett val av alkoholhaltig dryck så bör du ta det försiktigt när du dricker alkohol. När man blir berusad gör man lättare sådant som man inte skulle göra när man är nykter, till exempel stoppar mat eller snacks i munnen som man inte har kontrollerat ordentligt först att den är fri från det man inte tål. Och alkoholintag i samband med att man får i sig det man inte tål kan förstärka den allergiska reaktionen. Så drick med måtta, av flera skäl.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)