Allergisk matstrupe?

Publicerat fredag, 16 november 2012

Hej!
Vår elvaårige son har sedan sex veckor tillbaka haft ont i magen och mår jätteilla. Han har även jätteont långt ner i halsen – säger att det känns som om han har slem där. Magontet är där konstant liksom illamåendet. Vid fysisk ansträngnning (det räcker med en promenad), så ökar illamåendet och magontet. Han har ont kring naveln och 4 cm nedanför den. Födoämnespanelen var negativ (ingen gluten och ingen annan veteproteinallergi) och gastroskopi har gjorts (han är jätteröd och irriterad i nedre delen av matstrupen, men det såg jättefint ut så fort de kom ner i magsäcken. Han har alltså ingen magkatarr och är inte stresssad. Vi vet att han är dunderallergisk mot gräs – och vi undrar nu om hans symptom kan bero på korsreaktioner mot någon eller några av följande: vetemjöl (fastän lge-testet var negativt), havre, råg, korn, bönor, linser, ris, soja. Till saken hör att han under utredningen uteslutit mjölkprotein under 14 dagar och att han då blev ytterligare lite sämre. Då åt han ju oerhört mkt havreprodukter som ersättning till mjölk. Tror du detta kan vara hans problem? Vi börjar bli desperata, då han varit borta från skolan i 6 veckor nu. Han ska göra en tryckmätning för att undersöka om han också lider av reflux. Han äter därför tillfälligt omeprazol. Om det inte skulle visa sig vara reflux, har jag läst att man kan få allergiska reaktioner i halspartiet / munnen. Han har också de senaste sex veckorna haft återkommande blåsor i munnen. Detta har han aldrig tidigare haft. Genom åren har han också periodvis varit “sjuk” – så som vi har trott i alla fall – vaknat med ett konstigt halsont. Ibland kräkts någon enstaka gång och sällan fått feber. Efter att ha varit hemma en eller två dagar har han varit fullt återställd. Vi har tyckt att detta halsont har varit lite konstigt eftersom vi andra i familjen aldrig har blivit smittade. Kanske har alltså allergin “spökat” under en längre tid.
ENORMT tacksam för svar.
Mvh orolig mamma.

Hej,
Detta var inte en lätt fråga, och jag hoppas ni får uppföljning av gastroenterolog och/eller allergolog. Annars tror jag er sons läkare bör överväga remiss till specialistklinik för vidare utredning.

Med tanke på er sons gräsallergi är det inte omöjligt att han har en eller flera matallergier som orsakar magont, illamånde och ont i halsen.

Har han svårt att svälja? Har ni fått utrett eosinofil esofagit, eller allergisk matstrupe som det ibland kallas? Då behöver man ta biopsier från matstrupen när man gör gastroskopin.

Korsreaktioner som kan förekomma vid gräsallergi är till exempel mot vete, råg, korn, havre, ris, majs, hirs, teff.

Lite mer långsökta korsreaktioner, men som också kan förekomma, är soja och andra baljväxter, samt möjligen potatis och andra potatisväxter, till exempel tomat, paprika, chili, aubergine, physalis.

Förutom nämnda födoämnen har man sett att till exempel kött, mjölk och ägg kan ha betydelse vid eosinofil esofagit. Tyvärr är inte alltid allergiprover till hjälp, eftersom många barn med allergier i  magtarmkaneln inte visar något på dessa prover. Oftast är det elimination och provokation som skall till för att utröna vad de är allergiska mot.

Men om ni tänker pröva någon diet för att utröna eventuell matallergi så bör ni ha hjälp av dietist, eftersom man ofta måste ta bort ganska mycket på en gång och det näringsmässigt kan bli problem om man trixar med detta på egen hand.

Men det är inte 100% säkert att detta rör sig om allergi och/eller eosinofil esofagit. Alla symptom du nämner kan man ha av andra orsaker, men man kan också ha dem vid allergi och/eller allergisk matstrupe. Även dessa blåsor i munnen, de kan vara ett symptom på matallergi, men de kan också ha annan orsak. Det är viktigt att ni behåller kontakten med vården.

Om ni vill ta kontakt med mig direkt kan ni komma i kontakt med mig via e-post n.mossberg@medi3.no

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)