allergisk mot det mesta

Publicerat fredag, 18 oktober 2019

hejsan! jag vet verkligen inte vad jag ska göra…
Jo jag jobbar i skolkök och har fått en liten grabb som är allergisk mot: vetestärkelse, sojaprotein, torsk, mjölkprotein, nötter, E220, E224, ägg, gluten/laktos då med ju..
har du något bra tips på vad man kan göra för gröt och bröd till han? Även om de finns någon slags mjölk han kan dricka/ha till gröten och dylikt?
Tycker så synd om han och hittar inga bra livsmedel för allt innehåller typ spår av soja och så.

 

Hej.

Rent generellt är specialbehandlad havre fritt från gluten och vetestärkelse och borde kunna fungera i gröt och bröd. Även mjöler av till exempel ris, teff, durra, bovete är fritt från vete och kan användas. Risgrynsgröt kan kokas på mjölkfria alternativ. När det gäller drycker så finns det även här alternativ där man garanterar att den innehåller ren havre. I detta fall kanske det rör sig om ett mindre barn och då kan man ibland ha specialprodukter (ersättningar fria från mjölkprotein) tillgängliga.

Detta är bara generella råd ! Det är viktigt att ha kontakt med föräldrar, som vet vilka alternativ som fungerar bäst. När det gäller innehåll av spårmängder soja kan det i vissa fall vara så att man tål dessa eventuella spårmängder.

Med vänlig hälsning Jenny

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)