Än finns ingen medicin mot celiaki!

Publicerat måndag, 06 juni 2011

Hej,

Jag fick diagnosen glutenintolerans för fyra år sedan, hade inga symptom utan de upptäckte det bara av en slump! Antagligen är jag inte jätte känslig men tillräckligt för att skada tarmen när jag äter gluten. Hittade ett kosttillskott som heter glaktozym, som ska tas i samband med gluten om man har svårt att bryta ner det, vågar man testa detta?

 

Hej,

Tyvärr måste jag avråda dig från att ta glaktozym i samband med att du frångår din glutenfria diet. Det forskas på möjligheten för dem med celiaki  (glutenintolerans) att kunna ta ett enzym för att inte behöva hålla strikt glutenfri diet. Än så länge finns dock inga entydiga resultat, och produkter som marknadsförs på detta sätt anses oseriösa.

Glaktozym kan möjligen göra lite nytta för en del personer med känslig mage och matsmältningsbesvär, men bör absolut inte rekommenderas för dem som har diagnoserna celiaki och/eller mjölkproteinallergi. Det är stor skillnad mellan att ha celiaki/mjölkproteinallergi och att vara “känslig för spannmålsprodukter/mjölkprodukter”.

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)