Baljväxtallergi och tamarind?

Publicerat söndag, 12 maj 2013

Jag fick nyligen reda på att jag är allergisk mot soja, ärtor, paprika och enligt testet även jordnötter. Jordnötter har jag aldrig reagerat på. Törs jag äta några jordnötter ibland om jag har Jext-sprutan i närheten? Min huvudfråga är dock om jag kan äta Tamarind? Den ser ju ut som en baljväxt, men är så god!

Med vänlig hälsning,
Anna

 

Hej Anna,

Att man har specifika IgE-antikroppar mot olika födoämnen betyder inte nödvändigtvis att man är allergisk mot dessa. Det är först när man har BÅDE specifika allergiantikroppar OCH reaktioner mot ett födoämne som det klassas som en allergi. Med allergiantikroppar men utan reaktion kallas det att man är sensibiliserad mot födoämnet. Man kan säga att man har en latent allergi. Om den någonsin kommer att bryta ut eller inte är omöjligt att förutsäga.

Om du äter jordnötter utan problem trots positivt allergiprov på jordnöt, så betyder detta att du är sensibiliserad, inte att du är allergisk. Du bör mest troligen fortsätta att äta jordnötter, det kan faktiskt vara viktigt för att du skall upprätthålla din tolerans för jordnötter. Detta är min bedömning utifrån den lilla information du gett mig i din fråga. Naturligtvis bör din allergiläkare ge dig råd i saken. Att du har fått en adrenalinautoinjektor (Jext-spruta) betyder att du bör har haft en mycket allvarlig reaktion på något födoämne, men du skriver inte vilket. Uppenbarligen inte jordnötter. Tyvärr händer det att läkare skriver ut adrenalinautoinjektor helt utifrån patientens provsvar, utan att ta hänsyn till hur patienten faktiskt har reagerat. Detta är olyckligt, eftersom man oftast inte kan utläsa enbart från provsvaren hur allvarlig reaktionen kan komma att bli, och riskerar att skrämma patienten helt i onödan genom att ordinera att de alltid skall ha denna spruta med sig. Har du adrenalinautoinjektor bör du absolut ha kontakt med en allergolog (allergispecialist), och möjligen är det så att man bör se närmare på allergena komponenter i dina blodprover om där finns osäkerhet när det gäller allvarlighetsgradenav din allergi. Detta i kombination med andra faktorer såsom om du har astma eller inte har betydelse för bedömningen.

Tamarind är en baljväxt

Det är riktigt att tamarind är en baljväxt, och  således finns det en risk att de som är allergiska mot en baljväxt kan reagera även på denna. Men om du har ätit tamarind utan problem tidigare kan du mest troligen fortsätta med detta. Men eftersom jag inte har hela bilden när det gäller din allergi är det viktigt att du tar frågan vidare till din läkare, alternativt ber att få remiss till en specialist (allergolog/allergimottagning) om du inte redan har kontakt med en sådan.

 

 

,

 1. #1 av Anna Lundin, 2013-05-19 - 07:01

  Tack för ditt svar! Jag ska förtydliga min reaktion så att du får en bättre bild av mina problem.

  Jag har astma och har fått hyposensbehandling mot pollen och kvalster. I mars fick jag andningssvårigheter och hamnade på akuten där jag fick adrenalinspruta och cortison. Vi visste då inte vad jag reagerat på, men senare visade tester att jag är mycket känslig mot soja. Där gränsvärdet är 0,35 hade jag 91,7. Jag hade även högt värde på jordnöt och några andra födoämnen, men sojans värde var högst. Soja har jag knappt ätit någonsin. Det förekommer inte i skolans matsal där jag hade ätit lunch och snabbt fick hosta, svullna läppar, bedövad känsla på tungan och andningssvårigheter. Jag borde inte ha kört till sjukhuset ensam för jag klarade med nöd och näppe att köra sista biten. På slutet hade jag 112 i luren och de skickade en ambulans för att möta mig. Jag reagerade även med slemmiga kräkningar. I efterhand har vi dragit slutsatsen att det med största sannolikhet var sockerärtor jag reagerade så kraftigt på. Jag provade nämligen, med sprutan inom räckhåll, att äta lite ärtpesto, gjord på gröna ärtor, bara för att få bekräftat om det var det eller inte och genast kände jag den där känslan av tandläkarbedövning så jag vågade inte ta mer. Jag kommer att bli kallad till min allergiläkare igen, men det kan dröja innan jag får tid så här kommer frågorna igen. Med den här bakgrunden kanske du har lättare för att svara.

  Beror min reaktion mot något födoämne på hur mycket jag ätit? Jag klarar nämligen paprikakrydda, men inte en liten bit paprika. Soja använder jag inte själv i matlagningen förutom något kryddmått Guldsoja i sås och Guldsoja innehåller bara 1% soja – Törs jag fortsätta med det trots det väldigt höga värdet mot soja ovan?

  Jag kanske kan fortsätta äta glass med några jordnötter i så länge jag har sprutorna i närheten? Tamarind likaså.

  Med vänlig hälsning,
  Anna

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2013-05-19 - 18:17

  Hej Anna,

  Att du har astma är en klart försvårande faktor. Det är viktigt att du alltid försöker ha en så optimalt behandlad astma som möjligt. En allergisk reaktion riskerar att bli allvarligare om astman inte är välkontrollerad.

  Vad du bör undvika strängt, och vad du kan äta lite av, bör främst bedömas utifrån vad du har reagerat på. Naturligtvis i kombination med provsvar. Men provsvar är inte alltid “sanna”. De bör alltid vägs samman med hur man har reagerat på ämnet i fråga. Detta är frågor som jag kan ge endast kan ge dig generella svar på. Det är viktigt att din behandlande läkare och dietist hjälper dig med detta.

  Från min synvinkel, generellt sett: Om det var sockerärtor du reagerade på, och inte på soja, är det möjligt att du kan fortsätta med lite guldsoja i sås. Men den lilla mängden du nämner ger knappast någon smak, så egentligen skulle du lika gärna kunna använda sockerkulör för att få färg på såsen. Frågan är om den lilla mängden soja i Guldsoja trots allt skulle kunna vara viktig för att du skall upprätthålla en viss tolerans mot soja, trots dina höga provsvar?

  Att du reagerar så kraftigt på sockerärtor, behöver inte betyda att du reagerar kraftigt på soja, även om värdena var högst just för soja. Det går att ta och titta på allergena komponenter för soja för om möjligt avgöra risken för att få en allvarlig reaktion. Detta kan du fråga din allergiläkare om.

  När det gäller jordnötter vågar jag inte säga något om det utan att veta mer: Hur länge sedan är det som du åt jordnötter? Har du någonsin fått någon form av reaktion på jordnötter? Bara för att du reagerar kraftigt på en baljväxt, betyder det inte att du måste utesluta alla andra baljväxter. Men naturligtvis skall du vara försiktig. Och adrenalinautoinjektorn skall du alltid ha med dig, under alla omständigheter. Helst skall du ha två sprutor med dig. Effekten av adrenalin kan avta snabbt, och om du inte är i närheten av ett sjukhus så kan du behöva ta en till innan du hinner dit.

  Det är viktigt att komma ihåg att allergi inte är ett statiskt tillstånd. Allergier kan bli lindrigare, men de kan också bli värre. Det är också möjligt att en allergisk reaktion förstärks om man får i sig det man inte tål när man har en infektion i kroppen /har druckit alkohol /har tagit smärtstillande medicin.

  Som sagt, mina svar är generella, och du bör absolut diskutera alla dessa frågor med din allergiläkare och den dietist du får träffa.

  Mvh
  Nanna

 3. #3 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2013-05-21 - 09:01

  Det är i sammanhanget också av betydelse om du är björkpollenallergisk eller inte, då det kan förekomma korsreaktioner mot soja och jordnöt vid björkpollenallergi. Men till slut är det framför allt dina allergiska reaktioner som avgör vad du bör undvika och inte, alla provsvar är endast vägledande och inte avgörande på något sätt.

(publiceras inte)