Hej!
Utbudet på dom glutenfria hyllorna är ju inte alltför bred om man säger så, speciellt inte om man även har diabetes (typ1) jag undrar om du har några tips på villka man ska välja för att få ett så stabilt blodsocker som möjligt, då tänker jag främst på bröden, hårda som mjuka…är det bättre att baka själv? i så fall vad rekommenderar du att bröden innehåller?och INTE innehåller? och sen till pastan, är fullkornsalternativen bra för mig?(med tanke på blodsockret osv?)eller ska jag ändå tillägga extra fiber när jag äter, morötter tex..??
Tack för svar!
Mvh Katarina
Hej Katarina,
Det finns glutenfritt bröd som är både fiberrikt och osötat.Kombinationen celiaki och diabetes är inte en helt lätt kombination, det är sant. Många glutenfria specialprodukter är baserade på stärkelse av olika slag, vilket troligtvis höjer blodsockret snabbare än motsvarande produkter baserade på mjöl malda av hela kornet. Blodsockret påverkas av många olika faktorer, inte bara maten man äter. Det är mycket att ta hänsyn till, såsom fysisk aktivitet, värme/kyla, stress med mera. När det gäller kostaspekter spelar måltidens storlek in, liksom måltidens sammansättning. Jag skall försöka ge dig lite råd om just glutenfritt bröd och pasta som du frågar efter.
Det är bra att välja ett bröd med mycket fibrer och gärna med hela korn eller fröer i. Fiberhalten skall gärna vara minst 5%, det vill säga minst 5 gram kostfiber per 100 gram bröd. Det är också bra att välja ett bröd med låg sockerhalt, helst max 5 gram socker per 100 gram bröd. Innehåll av fiber och socker kan du se på näringsinnehållsdeklarationen som finns på förpackningen. Det finns idag glutenfria bröd som har runt 10% fibrer och så lite som 2% socker.
Bakar du själv så titta på den glutenfria mjölmixens ingrediensförteckning för att se om den innehåller socker och hur mycket. Det är svårt att jämföra mjölmixer med färdigbakta bröd eftersom näringsdeklarationen på mjölet ofta gäller den torra varan och inte blir riktigt detsamma när brödet är färdigbakat. Hur näringsvärdet på det färdiga brödet blir beror på vad du tillsätter och hur mycket; t ex använder du vatten eller mjölk till degspadet? Ofta tillsätter man viktmässigt ungefär lika mycket “blöta” ingredienser som man har torr mjölmix, t ex vatten, mjölk, ägg, olja, sirap. Vanligtvis blir energi- och näringsmängden något lägre per 100 g i det färdigbakta brödet jämfört med mjölmixen.
När du bakar själv så tänk på vad du tillsätter i degen i form av socker, honung eller sylt. Lite socker behöver man tillsätta som jästnäring men recepten kan ofta vara lite väl söta. Baka med fibertillskott som Fiberhusk och Fibrex och tillsätt gärna sådant som fröer, nötter, rivna morötter och glutenfria havregryn. Det är svårt att säga om det är bättre att baka själv eller köpa färdigt bröd, för det beror förstås på vad du väljer att ha i din deg och vad det är i brödet du köper!
Eftersom fett gör att magsäcken töms långsammare så kan fett i måltiden göra att blodsockret höjs långsammare. Ta därför alltid matfett på brödet. Många hoppar över matfettet på smörgåsen för att de tror att det är nyttigare utan men ofta blir resultatet det motsatta.
När det gäller pasta är det en fördel om du kan välja glutenfri fiberpasta. Det är stor skillnad i fibermängd mellan vanlig glutenfri pasta och de fiberrikare alternativen. Glutenfri pasta är ofta baserad på stärkelse, så koka den inte för länge utan låt den vara al dente. Ett tips är att kall pasta vanligtvis inte höjer blodsockret lika mycket som varm pasta, så gör gärna kalla pastasallader. Detsamma för ris när det gäller fiberinnehåll och hur den troligtvis höjer blodsockret när den är kall/varm. Även kall kokt potatis höjer ofta blodsockret mindre än varm potatis.
Sist men inte minst vill jag betona att portionsstorleken kan spela stor roll. Hur bra mat man än äter, så kan ibland blodsockret bli för högt om man äter för mycket på en gång. Glöm därför inte att fördela maten jämnt över dagen så att det inte går för långt mellan måltiderna. Hinner du bli jättehungrig är det svårt att äta lagom portioner. Med gott om grönsaker till maten minskar risken för att man tar för stor matportion och att blodsockret skjuter i höjden. Ta gärna även någon grönsak till mackan!
Senaste kommentarer