Fiskallergi som försvunnit?

Publicerat måndag, 03 juni 2013

Hej,
Sedan barnsben har jag varit extremt allergisk mot fisk & skaldjur. Jag fick stora utslag, liknande bölder fyllda med blod som kliade och kunde gå sönder.Jag har dock inte haft ett utslag på ca 4 år nu, har inga problem med att vara i närheten av fisk/skaldjur och har testat att dra bitar mot min hand som tidigare hade resulterat i ett stort utslag direkt, men nu händer ingenting.

För ett år sedan testades jag för min allergi, både pricktest och blodprov, och det visade sig att jag inte är allergisk längre. Tydligen var det väldigt vanligt att man växte ifrån det. Min kusin i samma ålder hade samma allergi och äter idag fisk & skaldjur.Nu känner jag mig manad att börja prova fisk & skaldjur.

Finns det någon fisk som kanske är “lättare” att börja med? Ska jag testa en ungsgratinerad fisk med massa sås eller ge mig direkt in på sushi? Förstår att det inte finns några rätta svar här men känner mig otroligt vilsen i denna fisk djungel!

 

Vad roligt att du nu verkar ha utvecklat tolerans för fisk och skaldjur! Det är mest troligen positivt för ditt näringsintag. Jag hoppas att du kommer att tycka om de allra flesta sorter.
Det finns ingen variant som är säkrare än någon annan. Du kan börja med det du har mest lust att prova. Tillagad fisk och rå fisk har väldigt olika konsistens, och man kan nog säga att det överlag är vanligare att man tycker om tillagad fisk.

Kanske är det lättast att börja med något som din familj eller vänner äter ofta? Det är bra om du åtminste till att börja med äter tillsammans med någon och inte sitter ensam hemma. Inte för att jag tror att du skall reagera, utan bara för säkerhets skull. Ta gärna en sort i taget, och ät gärna samma sorts fisk/skaldjur tre gånger innan du går vidare till nästa sort. Ibland händer det att man tål en fiskfamilj men inte annan, t ex att man tål laxfiskar men inte torskfiskar. Ibland kan det ta några gånger innan man reagerar.

Lycka till!

 

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)