Gluten i Quornfärs?

Publicerat torsdag, 14 juli 2011

Hej!
Som vegetarian vill jag gärna äta Quorn och också Quornfärs. Är också glutenöverkänslig. Har sett att Quornfärsen innehåller rostad kornmaltextrakt. Vågar jag äta den? Har kontaktat tillverkaren Quorn men får inget tillfredsställande svar från dem. Bryr mig inte om att färsen kan tillverkas i en anläggning som hanterar vete – undrar bara om själva innehållet i färsen.

Kan Du hjälpa mig – Tack !

 

Hej,

Tyvärr kan jag nog inte ge dig ett klarare svar än kundtjänsten för Quorn. Kornmaltextrakt kan innehålla små mängder gluten men vanligtvis under gränsvärdena för vad som rekommenderas till dem som har celiaki (glutenintolerans). Så de flesta produkter med kornmaltextrakt är helt ok för den som inte tål gluten. Men ibland använder tillverkare kornmaltextrakt med högre gluteninnehåll. För att få klart svar på vad som gäller för just den produkt du funderar över så är det bara tillverkaren som kan svara på det.

Eventuellt kan du ha ställt frågan till kundtjänst på ett sådant sätt att de inte kan svara. Till exempel får de inte säga att en produkt är “glutenfri” om det förekommer gluteninnehållande ingredienser i andra produkter som tillverkas i fabriken. Kanske kan du fråga dem om produkterna har analyserats med avseende på gluten och vad det i så fall har visat, alternativt om de känner till glutenhalten i kornmaltsextraktet och hur mycket av det som ingår i produkten. Vid celiaki är det ok att produkter innehåller gluten upp till 100 mg/kg, den lilla mängd anses inte kunna orsakas någon skada i tarmen. Det har gjorts en hel del studier för att komma fram till detta, och enligt de nya gränsvärdena så får produkter med upp 20mg/kg kallas “Glutenfria” och produkter innehållande gluten upp till 100mg/kg får märkas “Mycket låg glutenhalt”. Men om det förekommer gluteninnehållande spannmål i tillverkningslokalerna så får produkter ej märkas på detta sätt.

Ställ om möjligt frågan till dem skriftligt, så kan jag hjälpa dig att tyda svaret. Möjligen kan du också ställa frågan till Livsmedelsverket. Jag ser när jag söker på nätet att frågan har ställts i fler olika forum med olika svar, dock inget svar från tillverkaren, utan det verkar endast vara olika personers sätt att tyda ingrediensförteckningen.

Jag skulle säga att det finns en god chans att Quornfärsen går bra att äta för den som inte tål gluten, men för ett helt säkert svar behövs ett uttalande från tillverkaren.

,

  1. #1 av Teiya, 2011-08-17 - 06:52

    Thanky Thanky for all this good inofratimon!

(publiceras inte)